Hlavní obsah

Denso rozjelo v liberecké zóně zkušební výrobu

Novinky, Ivan Langr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Největší investor v liberecké průmyslové zóně Jih, společnost Denso Manufacturing Czech (DMCZ), která je součástí japonské skupiny Toyota Group, rozjela v květnu po půldruhém roce budování závodu zkušební výrobu autoklimatizací. Naostro produkce začne už koncem letošního roku.

Článek

V DMCZ by přitom měla práci postupně najít až tisícovka lidí. Právu to v rozhovoru řekl prezident DMCZ Seiji Nakagoshi. "V současné chvíli vyrábíme vzorky, letos v říjnu pak začneme se skutečnou výrobou. Při plném výkonu, jehož bychom měli dosáhnout koncem příštího roku, bude naše produkce 1,4 miliónu klimatizačních jednotek do osobních automobilů ročně," vysvětlil Nakagoshi.

Nový závod Densa v průmyslové zóně se rozkládá na necelých 26 hektarech, výrobní haly zabírají přes 4 hektary. Mateřská firma Denso Corporation přitom podle Nakagoshiho v Liberci do koupě pozemku, stavby továrny a jejího vybavení investovala 85 miliónů eur (cca 2,5 mld. korun). Své výrobky bude DMCZ dodávat odběratelům z automobilek Volkswagen, Audi, BMW a Toyota-Peugeot Citroën v Kolíně.

Podle primátora Liberce Jiřího Kittnera (ODS) DMCZ nejen zvýší prestiž města, ale i potřebnou konkurenci. "Denso je významná firma, jen v Japonsku zaměstnává asi 100 tisíc lidí. Díky ní tu bude větší nabídka zaměstnání, zvýší se ale i konkurence v péči o zaměstnance, a to i té platové. Zdejší firmy tak budou muset z hlediska pracovních podmínek a kvalifikace začít víc soutěžit. Osobně si ale velmi cením i toho, že se o pár desítek lidí a japonských rodin rozšíří zdejší komunita. Navíc Japonci mají přirozené aktivity i ve sponzoringu kultury, což bude další příklad pro ostatní firmy," míní Kittner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám