Hlavní obsah

Demonstrace odborářů bude v sobotu 25. listopadu

PRAHA

Odboráři už stanovili termín demonstrace proti snahám vlády odložit o rok účinnost Zákoníku práce. Krizový štáb ve středu rozhodl, že akce se bude konat 25. listopadu od dvanácti hodin odpoledne. Právu to sdělil předseda krizového štábu Jaroslav Zavadil. Štáb tak vyšel vstříc požadavku nejsilnějšího Odborového svazu Kovo.

Článek

Odboráři chtěli původně demonstrovat před Úřadem vlády v Praze, ale toto místo si až do konce roku pronajal Jiří Jehlička, prý pro setkávání občanů k 88. výročí založení Československé republiky. Uvádí se to na internetových stránkách pražského magistrátu.

Přesto se odbory prostranství před Strakovou akademií vzdát nechtějí. "Prověřují se nyní možnosti vhodného prostoru před sídlem Úřadu vlády.

Jehlička dokonce podal trestní oznámení. Organizátory protestu podezřívá z přípravy použití násilí, porušování ústavy a z přestupku proti soužití.

Že si někdo pronajal místo před Úřadem vlády poté, co odbory informovaly o své demonstraci, je obstrukcí a omezením svobody projevu, je přesvědčen předseda OS Kovo Josef Středula.

"Možná to bude znamenat ještě spontánnější reakci odborářů," řekl k tomu Právu už v úterý šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch. Podle něj demonstrace bude, ať už kdekoliv. "Možná to víc pocítí občané Prahy, pokud budeme nuceni přesunout demonstraci někam na křižovatky," dodal.

Spory o místo gradují

Odborový svaz KOVO navrhl uspořádat demonstraci před úřadem vlády 25. listopadu. Jehlička ale na stejné prostranství ohlásil jako první řadu shromáždění od 27. října až do konce roku. Jehlička to chápe jako zastrašování. Soudí, že odboráři nedodrží zákon a vtrhnou na ohlášenou akci. Obává se prý o svou bezpečnost. "V této věci žádám, aby bylo zahájeno šetření, zda se pan Středula nedopustil nezákonného jednání," sdělil Jehlička. Oznámení na neznámého pachatele podal na Vrchní státní zastupitelství v Praze a na policejní prezidium.

Odboráři říkají, že to Jehlička udělal potom, co o demonstraci v pondělí rozhodla Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Očekávají, že na jejich případnou protestní akci by mohlo přijít 5000 až 7000 lidí.

Nový Zákoník práce má začít platit už v lednu. Vláda Mirka Topolánka (ODS) ho chce o rok odložit, aby se vytvořil prostor pro jeho novelu, protože je prý plný legislativních chyb. Už teď je k přepracování 60 bodů, tvrdí ministr práce Petr Nečas (ODS). Odbory však snahu vlády vnímají jako první krok ke zrušení celého zákoníku a tudíž výrazného oslabení práv zaměstnanců.  [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám