Hlavní obsah

Delta Air Lines jsou před krachem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA

Další partner ČSA z aliance Sky Team řeší existenční problémy. Poté, co Itálie na poslední chvíli zachranila před krachem svou vlajkovu společnost Alitalia, stojí nyní před bankrotem třetí největší americký dopravce Delta Air Lines. Ve Spojených státech jsou ale bankroty leteckých společností v posledních letech "běžným sportem".

Foto: Stanislava Dvořáková

Přes hory, přes doly, houštinami i tmavým zákoutím vedla trasa orientačního běhu.

Článek

Podobně jako u Alitalie může krach odvrátit už jen dotace ve výši asi 1 miliardy dolarů, která je ovšem podmíněna dohodou s piloty na snížení platů. Jak se ale zdá, zaměstnanci firmy se na něco takového přistoupit nechtějí. Už koncem září totiž souhlasili s tím, že se jim příští rok nezvýší mzdy. Generální ředitel navíc slíbil, že si nebude vyplácet žádné odměny.

"Vzhledem k finanční situaci v Delta Air Lines není pochyb o tom, že závodíme s časem, děláme ale všechno možné," řekla mluvčí. Bankrot je ale pravděpodobný i v případě, že se aerolinky s piloty dohodnou. Společnost minulý týden oznámila, že se její ztráta prohloubila na 646 miliónů dolarů. Firmě už hrozilo několik bamkrotů, vždy je ale propouštěním odvrátila.

Polovina amerických dopravců padne

V USA má problémy většina tamních dopravů, ve stavu přežívání jsou prakticky všichni. Drahá ropa zvyšuje ceny paliva a o letenky je malý zájem. Společnosti v USA jsou navíc přezaměstnané a nedaří se jim, tak jako v Evropě, konkurovat nízkonákladovým leteckým přepravcům.

Pokud Delta vyhlásí bankrot, bude třetím leteckým přepravcem, který bude v USA fungovat v režimu bankrotové ochrany, tedy ochrany před věřiteli. Pod soudní ochranou před věřiteli jsou už United Airlines a US Airways, ty dokonce podruhé za poslední dva roky. 

Členové Skyteamu

:: Aeromexico - Mexiko

:: Air France - Francie

:: Alitalia - Itálie

:: České aerolinie - ČR

:: Delta Air Lines - USA

:: KLM - Nizozemí

:: Korean Air Lines - Jižní Korea

::Continetal Airlines - USA

:: Northwest Airlines - USA

Odborníci už dlouho tvrdí, že ze šesti velkých amerických přepravců jich přežije jen polovina. Od roku 2000 nevykázala žádná z nich, s výjimkou Continentalu, zisk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám