Hlavní obsah

Debata o rozpočtu EU se zasekla, ČR hrozí vyšší schodek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Jednání o navýšení rozpočtu Evropské unie na letošek a o podobě rozpočtu EU na rok 2013 se výrazně zkomplikovaly. Zástupci Evropského parlamentu, kteří by se na tom v úterý večer měli v rámci smírčího řízení pokusit dohodnout se členskými státy, totiž prý podle některých ministrů odmítají zasednout k jednacímu stolu.

Foto: Profimedia.cz

Vlajky EU před budovou Evropské komise v Bruselu.

Článek

Pokud by se ale obě strany nedohodly, hrozí, že by o více než 0,5 procenta HDP mohl stoupnout letošní deficit českého rozpočtu. Ten nyní počítá se schodkem 105 miliard korun. Lhůta pro dosažení dohody mezi státy a parlamentem vyprší dnes o půlnoci. Obě instituce o rozpočtu musí rozhodnout společně, zatím se ale velmi výrazně odlišují v názorech na jeho podobu.

V této souvislosti hrozí, že členským zemím nebudou letos z unijního rozpočtu proplaceny peníze ze strukturálních fondů EU. Problémy by se dotkly i programů na výzkum či studentských výměn Erasmus.

„Očekáváme do konce roku proplacení ještě zhruba jedné miliardy eur,“ nastínil český ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), o jakou částku se v případě ČR jedná. „Pokud nebude Evropská komise solventní, tak o ty peníze sice nepřijdeme, ale nedorazí v letošním roce, což bude mít pochopitelně dopad do salda veřejných rozpočtů roku 2012,“ dodal.

Podobně by na tom bylo i Slovensko. To má v neproplacených fakturách 360 miliónů eur a případný dopad na deficit by byl letos kolem půl procenta HDP.

Pokud do půlnoci dohoda nebude, bude muset celý proces dojednávání začít znovu. To by prý znamenalo zpoždění o týdny. Kvůli tomu by se mohly také ještě více zkomplikovat už tak velmi citlivá a ostrá jednání o dlouhodobém rozpočtu unie na roky 2014 až 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám