Hlavní obsah

Dcera Škody Transportation dodá do Finska vagóny za 1,4 miliardy

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dceřiná firma společnosti Škoda Transportation, finský Transtech, dodá dvacet dvojpodlažních vagónů pro finské dráhy. Dopravce využil opci kontraktu z roku 2015. Hodnota zakázky je téměř 1,4 miliardy korun, informoval ve čtvrtek mluvčí firmy Michal Tobrman.

Foto: Škoda Transportation

Vozy jsou upravené pro provoz v náročných severských podmínkách s teplotami klesajícími až k -35 stupňům Celsia

Článek

„První osobní vůz byl na finské tratě nasazen již v červnu 1998 a v současnosti vozí cestující více než 270 těchto vozidel na všech hlavních tratích,“ řekl předseda představenstva Škoda Transportation Tomáš Ignačák.

Připomněl, že společnost na přelomu loňského roku také uzavřela kontrakty na nízkopodlažní tramvaje do Helsinek za více než čtyři miliardy.

Určené do mrazu

Finské státní dráhy získají dvacet vozů označených jako model Ed, které jsou vybaveny 113 sedadly pro cestující v obou podlažích a v koncovém oddílu. Vozy jsou vybavené tepelnou izolací, aby mohly sloužit v provozu v náročných severských podmínkách s teplotami klesajícími až k -35 stupňům Celsia. Mohou jezdit rychlostí až 200 km/hod.

Společnost Transtech je největší výrobce kolejových vozidel ve Skandinávii. Firma byla založena roku 1985. Vyrábí dvoupodlažní elektrické vagóny, tramvaje a strojírenské výrobky. V současnosti zaměstnává více než 500 lidí.

Skupina Škoda Transportation vykázala loni meziroční pokles tržeb o 14 procent na 15,7 miliardy korun, ale téměř trojnásobný nárůst čistého zisku na 1,571 miliardy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám