Hlavní obsah

Další vítězství Airbusu. Od Boeingu k němu přejde i australský Qantas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší australské aerolinky Qantas Airways při obměně své domácí flotily přejdou od amerického producenta Boeing k evropskému výrobci Airbus. Letecká společnost informovala, že se zavázala k nákupu 20 letadel Airbus A321XLR a 20 strojů A220-300 s opcí na nákup dalších 94 letadel.

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Dohoda podléhá schválení představenstva, které se očekává do konce června příštího roku. Hodnotu transakce aerolinky nezveřejnily. Na dálkové spoje bude Qantas dál odebírat letadla Boeing 787 Dreamliner.

Dodávky airbusů začnou v polovině roku 2023 a budou pokračovat následujících deset letech. Airbusy nahradí stárnoucí flotilu 75 letadel Boeing 737 a 20 letadel Boeing 717, uvedla Qantas a dodala, že nová letadla také sníží její uhlíkovou stopu. Qantas provozuje letadla Boeing od roku 1959 a kdysi byla jedinou leteckou společností na světě, která měla ve flotile pouze dálková letadla Boeing 747.

Pro evropského výrobce letadel to znamená velké vítězství a pokračování úspěšného týdne. Letecká společnost Singapore Airlines se ve středu zavázala k nákupu sedmi letadel A350 a nyní se očekává, že airbusy na kratší vzdálenost objednají i nizozemské aerolinky KLM, které tak rovněž u tohoto typu letadel přejdou od Boeingu.

Kvůli tragédiím Boeingů 737 MAX obžalovali zkušebního pilota, hrozí mu sto let

Amerika

Fakt, že australská letecká společnost upřednostnila Airbus je ránou pro letadlo 737 MAX, což je nejprodávanější model Boeingu. Narušuje tak silnou sérii jeho prodejů od konce loňského roku, kdy se stroj vrátil do provozu. Boeing ztrácí podíl na trhu letadel na kratší vzdálenost ve prospěch Airbusu, upozornila agentura Reuters.

Americký výrobce letadel byl nucen přerušit provoz strojů 737 MAX v celém světě v březnu 2019, a to po nehodách v Indonésii a v Etiopii. Odstavení těchto letadel je nejdelší takovou pauzou v dějinách civilního letectví.

Reklama

Výběr článků

Načítám