Hlavní obsah

Další obří skandál na obzoru: Italští výrobci olivového oleje čelí vyšetřování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Sedm nejznámějších výrobců olivového oleje v Itálii čelí vyšetřování kvůli podezření z klamání zákazníků. Testy totiž ukázaly, že velmi často prodávali olej nižší kvality jako nejkvalitnější extra panenský. Vyšetřovány jsou i firmy, které dodávají olivový olej do českých obchodů.

Foto: Profimedia.cz

Extra panenský olej se lisuje bezprostředně po sběru oliv.

Článek

„Škoda způsobená tímto klamáním je obrovská, nejen pro spotřebitele, ale i pro celou zemi a pověst italských výrobků. Je to ostudný byznys, proti němuž musí úřady rychle zakročit,“ citoval britský list The Daily Telegraph prezidenta sdružení spotřebitelů Rosaria Trefilettiho.

Turínská prokuratura vyšetřuje společnosti Bertolli a Primadonna, jejichž oleje jsou v nabídce i v českých supermarketech, a dále firmy Santa Sabina, Antica Badia, Carapelli, Coricelli a Sasso.

Výrobci jsou podezřelí, že vydávali méně kvalitní oleje za nejkvalitnější a také nejdražší extra panenský olej. Poprvé na to na jaře upozornil časopis pro spotřebitele Il Test. Následné vyšetřování ukázalo, že z testovaných 20 výrobků jich devět nedosahovalo deklarované kvality, potvrdil tento celní úřad.

Testy jsou neprůkazné, brání se Coricelli

Jedna z nařčených firem, Coricelli, se ohradila. Podle ní byly dosavadní testy neprůkazné, protože je prováděli jen ochutnávači. „Tyto analýzy jsou široce považovány za nedostatečné pro posouzení kvality olivového oleje,“ uvedla společnost, která v té souvislosti podniká právní kroky a připravuje i vlastní testy.

Italské potravinářství se už několikrát potýkalo s pochybnostmi kolem dodržování deklarované kvality výrobků. Ve východoevropských zemích se vyrábí sušená šunka vydávaná za pravý italský pršut (prosciutto).

Skandál vyvolalo před pěti lety zjištění, že údajná mozzarella z buvolího mléka je ve skutečnosti z mléka kravského. Před čtyřmi lety zase vyšlo najevo, že čtyři z pěti lahví s italským olejem obsahují méně kvalitní a levnější olej z dalších středomořských zemí v Evropě a Africe.

Extra panenský olej má typicky zelenou barvu a lisuje se z čerstvě natrhaných oliv. Při jejich čištění se nepoužívají žádné chemikálie a olivy nejsou nijak tepelně upravovány nebo zatepla lisovány. Ostatní, méně kvalitní oleje jsou kyselejší.

Itálie je po Španělsku druhým největším producentem olivového oleje na světě.

Anketa

Jaký olej používáte v kuchyni nejčastěji?
Olivový
23,5 %
Slunečnicový
30,9 %
Řepkový
35,9 %
Sezamový
0,2 %
Kukuřičný
0,2 %
Rýžový
1,3 %
Konopný
0,3 %
Jiný
0,9 %
Najdu využití pro všechny
6,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6623 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám