Hlavní obsah

Další obří pokuta pro Volkswagen. Za emisní skandál zaplatí v Německu 26 miliard

Berlín
Aktualizováno

Německá automobilka Volkswagen se zavázala zaplatit miliardu eur (téměř 26 miliard korun) jako trest za podvodnou manipulaci s testy emisí u svých aut. Učinila tak další krok k zažehnání již tři roky trvajícího skandálu, který bezprecedentně poškodil pověst koncernu. Ve středu o tom informovala agentura Bloomberg.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Logo společnosti Volkswagen

Článek

„Intenzivně pracujeme na tom, abychom se vyrovnali s naší minulostí. K postupnému obnovení důvěry v naši společnost a automobilový průmysl,“ prohlásil výkonný ředitel Volkswagenu Herbert Diess.

Prokuratura v německém Braunschweigu dospěla k závěru, že Volkswagen se dopustil pochybení při dohledu nad činností divize pro vývoj motorů. „Volkswagen pokutu po důkladném zkoumání přijal a nepodnikne proti ní žádné právní kroky. Volkswagen se tak hlásí ke své zodpovědnosti za dieselovou krizi,” uvedla automobilka.

Volkswagen již v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 miliónů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Skandál se týká i zhruba 1,2 miliónu vozů Škoda Auto.

Začátkem loňského roku americká vláda s Volkswagenem uzavřela dohodu ohledně urovnání emisního skandálu, v jejímž rámci automobilka souhlasila se zaplacením částky 4,3 miliardy dolarů (zhruba 94 miliard korun).

Reklama

Související články

Volkswagen stahuje z trhu 60 tisíc vozů Audi

Celkem 60 tisíc osobních automobilů Audi musí z nařízení Spolkového úřadu pro motorová vozidla (KBA) celosvětově svolat automobilka Volkswagen. Ve vozech byl...

Výběr článků

Načítám