Hlavní obsah

Dálnici D10 v Mladé Boleslavi rozšíří na tři pruhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dálnice D10 se v Mladé Boleslavi rozšíří ve směru z Prahy na Turnov o jeden jízdní pruh. Celkem tak budou mít řidiči v tomto směru tři jízdní pruhy a v opačném směru na Prahu zůstanou dva.

Foto: Mapy.cz

Dálnice D10 se v Mladé Boleslavi rozšíří ve směru z Prahy na Turnov o jeden jízdní pruh.

Článek

Nový pruh má propojit nájezd na dálnici od Jičína a sjezd na Kosmonosy. Stavět se začne v září, náklady budou téměř 25 milionů korun, řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký. Daný úsek patří mezi nejvytíženější části dálnic v Česku.

Nový pruh má propojit nájezd od Jičína na 44. kilometru a sjezd na průmyslovou zónu Kosmonosy na 46. kilometru. Díky tomu by se měla podle ŘSD zvýšit bezpečnost v daném úseku. Řidiči se již nebudou muset řadit z připojovacího pruhu na dálnici, ale budou moci v novém pruhu pokračovat plynule až do Kosmonos.

„Propojení přídatných pruhů zjednoduší pohyb tohoto dopravního proudu bez nutnosti zařazení do průběžných jízdních pruhů dálnice a tím přispěje i ke zvýšení bezpečnosti na daném úseku. Tento fakt bude mít i pozitivní vliv na kapacitu řešeného úseku,“ řekl Studecký.

Foto: ŘSD

Přehled úseků dálnic s šestipruhovým uspořádáním (pro zvětšení klikněte na obrázek)

Začít stavět se má 1. září a hotovo bude asi do konce roku. „Po dobu realizace budou v provozu oba jízdní pruhy D10 směrem na Turnov, přičemž vlastní stavební práce budou realizovány za oddělujícím podélným svodidlem,“ dodal mluvčí. Stavba by tak neměla způsobit dopravní komplikace.

Dálnice D10 je v tomto úseku vytížená především kvůli množství dopravy, která míří hlavně do závodu automobilky Škoda Auto. Se stavbou počítá dopravní studie Mladoboleslavska, řadí ji mezi prioritní.

Třemi pruhy dálnice se dosud v Česku jezdí jen na čtyřech úsecích, například na D1 mezi Spořilovem a Mirošovicemi. Kromě uvedeného úseku D10 je nyní podle ŘSD v přípravě dalších pět takových úseků, například na D11 mezi Prahou a Jirny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám