Hlavní obsah

Čtyři koloběžky z Číny jsou nebezpečné, zjistila ČOI a zakázala je

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) provedli od letošního dubna do června kontroly celkem 44 typů dětských koloběžek a nedostatky zjistili u 16 z nich. Čtyři typy dětských koloběžek vyrobených v Číně pak inspekce zakázala, uvedl mluvčí ČOI Denis Gaidoš.

Foto: Česká obchodní inspekce

Koloběžky Scooter Hello Kitty a Rollerboard Scooter.

Článek

„Nedostatky zjistili inspektoři u 16 modelů – chybělo jim kupříkladu označení shody CE, nebyl na nich uveden výrobce, dovozce či distributor a neměly povinné informace a varování pro spotřebitele. V některých případech byly tyto informace pouze v cizím jazyce,“ uvedl ústřední ředitel ČOI Vladimír Velčovský.

Foto: Česká obchodní inspekce

V rámci 85 kontrol u distributorů a dovozců padly dvě pokuty v celkové výši 19 000 korun, v 11 případech inspekce podala návrh na zahájení správního řízení a v 15 případech nařídila odstranit zjištěné nedostatky.

Pokud jde o čtyři zakázané koloběžky – Scooter Hello Kitty, Rollerboard Scooter, Scootgear a Best Scooter –, při jejich běžném a předpokládaném použití hrozí dětem vážné poranění.

Koloběžky mají ve sklopných částech otvory špatných velikostí, některé mají rovněž rukojeti a přední kola menších průměrů, než stanovuje technická norma. Koloběžka Scooter Hello Kitty navíc není opatřena údajem o maximální doporučené hmotnosti uživatele, pro kterou je určena.

Jak připomněl Gaidoš, preventivní kontroly a zákazy prodeje nevyhovujících typů výrobků mohou v řadě případů zabránit úrazům, které by mohly mít pro děti vážné zdravotní následky.

Reklama

Výběr článků

Načítám