Hlavní obsah

ČTÚ prodá poslední licenci pro technologii UMTS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vyhlásí výběrové řízení na třetí licenci pro mobilního operátora. O licenci totiž mají zájem dva subjekty, jedním z nich je podle informací ČTK operátor Oskar. Licence je však jen jedna, proto je podle předsedy ČTÚ Davida Stádníka nutné vypsat řízení. Síť UTMS umožňuje několikanásobně rychlejší přenos dat.

Foto: Vratislav Konečný

Pořešín a další ruiny zachraňuje sdružení Hrady na Malši.

Článek

"S ohledem na skutečnost, že v určených úsecích kmitočtového pásma je umožněno provozování tří sítí UMTS, přičemž  pro dva subjekty již byly potřebné telekomunikační licence na sítě UMTS uděleny na základě výběrového řízení, uskutečněného v roce 2001, je možné na základě výsledků připravovaného výběrového řízení udělit pouze jednu telekomunikační licenci ke zřizování a provozování sítě UMTS," vysvětlil ČTÚ.

Licence na UMTS získaly společnosti Eurotel a T-Mobile, dohromady za něj zaplatili 7,4 miliardy korun.

Obě firmy spustí UMTS na začátku roku 2006 a to jen v Praze. Původně ji měli spustiti už dřív, ale kvůli vysokým finančním nákladům na pořízení licence dostaly odklad. Na oplátku za to slíbily licenci splatit o šest let dříve.

Oskar se o licenci zajímal již v roce 2001, ale kvůli vysoké ceně nakonec nabídku nepodal. Firma je údajně v současnosti na prodej a vlastnictví licence by podle ekonomů mohlo zvýšit její atraktivitu pro případného kupce.

Výhodou tzv. sítí třetí generace UMTS proti GSM má být vedle univerzálního celosvětového využití několikanásobně rychlejší přenos dat. UMTS však již nyní konkurují technologie jako CDMA či EDGE, které s nižšími náklady rovněž umožňují rychlejší přenosy dat v mobilních sítích.

Reklama

Související články

ČTÚ snížil maximální ceny propojení ADSL

Český telekomunikační úřad stanovil maximální měsíční ceny propojení ADSL mezi operátory a Českým Telecomem. Velkoobchodní cena propojení se sníží až o 40...

Výběr článků

Načítám