Hlavní obsah

ČSSD zatím uspěla se zákazem privatizace Letiště Praha

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovnou v úterý prošel v prvním čtení návrh ČSSD, který má vládě zabránit v privatizaci Letiště Praha. Poslancům vládní koalice se nepodařilo normu zamítnout, když sociální demokraty podpořili komunisté a bývalé členky Strany zelených.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka a stínový ministr hospodářství Milan Urban

Článek

Sociální demokraté chtějí prosadit zákon, který stanoví, že letiště zůstane v majetku státu. Poslanci opozice pro tento návrh hlasovali i přes to, že je ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) ujišťoval, že současná vláda v demisi už letiště privatizovat nebude.

ČSSD by přistoupila nanejvýš na to, aby letiště získaly firmy, jejichž stoprocentním vlastníkem je stát.

Prodej pražského letiště jako celku jedinému strategickému partnerovi schválila odstupující vláda Mirka Topolánka (ODS) počátkem loňského června. Soutěž ale zatím nebyla vypsána a současné vládě se už asi ani nepodaří stanovit její podmínky.

"Hanba" volala ODS na Ratha

Během jednání se poslanci navzájem osočovali, kdo má na privatizaci letiště či jejím zrušení osobní zájem. Premiér Mirek Topolánek (ODS) připomněl, že za vlády ČSSD návrh na privatizaci předložil Bohuslav Sobotka (ČSSD) a vyslovil podezření, že má dohodu s konkrétním investorem.

Podle něj existuje také spekulace, že existuje projekt na případný pronájem na blíže neurčenou dobu, který skýtá větší prostor pro manipulace s cenou. "Existuje podezření, že to může jít nějakou pražskou cestou, kterou my jsme při rozhodování odmítli,“ dodal Topolánek.

Poslanec David Rath se pak při projevu ptal, proč Topolánek "zuřivě“ bojuje za privatizaci letiště, ačkoli "zítra už nemusí být předsedou vlády“. "Podle mého soudu vy tady bojujete za právo, abyste ještě vy mohl to letiště ukrást,“ prohlásil Rath, načež se ozvalo z řad poslanců ODS "Hanba!“ a většina z nich opustila Sněmovnu.

V replice pak ministr průmysl a obchodu Martin Říman upozornil Ratha, že "nejpozději za šest měsíců budou volby a že, jestli chce pokračovat v této rétorice, tak nám (ODS) to vadit asi nebude“. Poslanecký klub ODS se již minulý týden usnesl, že bude Ratha ignorovat a označil jej za Paroubkova kašpárka.

Reklama

Výběr článků

Načítám