Hlavní obsah

ČSOB zvítězila nad Chvalovským ve sporu o miliardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSOB jakožto nástupce zkrachovalé IPB se u arbitrážního soudu ve Švýcarsku ubránila a nemusí podnikateli a bývalému šéfu českého fotbalu Františku Chvalovskému vyplatit téměř miliardu korun, kterou po ní požadoval kvůli sporům o prodej Jihočeských pivovarů v roce 1998. Informovala o tom ČSOB.

Foto: Divadlo V Pytli

Giacomo Casanova a jeho milované komtesy

Článek

"Arbitráž ve švýcarském Luganu zamítla žalobu panamské společnosti Niamres, která vystupovala jako zástěrka za inženýra Chvalovského proti ČSOB," informoval mluvčí ČSOB Milan Tománek.

Ve sporu šlo o prodej Jihočeských pivovarů v roce 1998. Chvalovský se s tehdejším šéfem IPB Liborem Procházkou a Vladimírem Peřinou z Plzeňského Prazdroje dohodl, že pivovary koupí. IPB ale posléze převzala pivovary sama.

Chvalovských kvůli tomu v roce 2001 podal podnět k arbitráži, v níž chtěl na ČSOB, jakožto nástupci IPB, a Plzeňských pivovarech kompenzaci. Chvalovského na arbitráži v Luganu zastupovala společnost Niamares.

Chvalovský si ve sporu dával velké šance. Vyhrané peníze by nutně potřeboval, jeho majetek je od roku 2003 v konkurzu.

Policie ho podezírá z toho, že na Komerční bance získal úvěr ve výší 1,5 miliardy korun. Banka mu půjčila na dovoz vepřových půlek, ale on sumu použil na umoření dluhů a bance ji nikdy nevrátil. Kvůli tomuto údajnému úvěrovému podvodu je stíhán. V roce 2001 strávil nějaký čas ve vazbě.

Další úspěch ČSOB

Vyhraná arbitráž je v posledních 14 dnech druhou vítěznou pro ČSOB. Na konci prosince arbitráž rozhodla, že Slovensko musí bance zaplati 24,7 miliardy slovenských korun za nesplacenou pohledávku Slovenské inkasní. Té banka v roce 1993 půjčila peníze na odkoupení špatných aktiv. Společnost ale splatila jen část úvěru. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám