Hlavní obsah

ČSOB nebude správcem peněz na protipovodňová opatření

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo financí (MF) zrušilo výběrové řízení na finančního manažera více než 15 miliard korun od Evropské investiční banky (EIB) a státu, v němž zvítězila ČSOB. Tyto peníze jsou určeny na protipovodňová opatření. MF však ujištuje, že to jejich realizaci neohrozí.

Článek

"Absolutně není pravda, že protipovodňová opatření jsou ohrožena v důsledku zrušeného tendru, jak se objevilo v Hospodářských novinách. Potřebné peníze pro výstavbu protipovodňových zábran, která se již na mnoha místech republiky rozběhla, budou včas uvolněny," řekl v neděli Právu mluvčí MF Ondřej Jakob.

Vítězem tendru se ČSOB stala letos v květnu. Pak se ovšem v červnu začala v arbitráži domáhat na České republice 1,7 miliardy korun jako součásti státních záruk, které ČSOB získala po převzetí zkrachovalé IPB v roce 2000. 

Ministerstvo financí tyto požadavky ČSOB odmítá a nechce jí v souvislosti s arbitrážní žalobou proti ČR ani svěřit zmíněnou státní zakázku. MF tvrdí, že postupuje plně v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. 

Zatím lze čerpat peníze z rozpočtu

Než bude finanční manažer ustaven, půjde podle MF na protipovodňová opatření čerpat 540 miliónů korun, vyčleněných na to ve státním rozpočtu.

Finanční manažer musí podle rozpočtových pravidel rozdělit prostředky úvěru od EIB. Ministerstvo tvrdí, že jich bude zapotřebí nejdříve v červnu 2008, a že do té doby vystačí národní zdroje, čerpané přes ČNB.

Podle MF nedošlo ke zpoždění staveb. Opozdilo se pouze proplacení několika faktur, které by nyní mělo urychleně proplatit ministerstvo zemědělství.

 "Nového tendru na finančního manažera se nebude smět zúčastnit subjekt, který je se státem ve sporu," uvedlo MF.

ČSOB oponuje, že podle českých zákonů nemůže být důvodem pro vyřazení nějaké společnosti z výběrového řízení skutečnost, že vede se státem spor. Podle oslovených právníků je však nezpochybnitelným právem zadavatele určit si kritéria výběrového řízení čistě podle svého zvážení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám