Hlavní obsah

ČSA udajně zastrašují své mechaniky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odborová organizace leteckých mechaniků a avioniků (OOLM) Českých aerolinií přerušila v pondělí kolektivní vyjednávání s firmou. Důvodem je údajná diskriminace a zastrašování zaměstnanců ze strany ČSA. Firma tak má po hrozbě stávky ze strany pilotů další problém. Vedení ČSA však obvinění z diskriminace zaměstnanců rezolutně odmítá.

Článek

Předseda OOLM Tomáš Trutenko sdělil, že vyjednávání přerušilo dalších pět z celkem sedmi odborových organizací v podniku.

Vedení ČSA údajně předalo výpovědi pro nadbytečnost čtyřem leteckým mechanikům a pohrozilo, že další budou následovat, pokud odborová organizace setrvá na svých požadavcích, jež se týkají pracovní doby.

"Zcela v souladu se zákoníkem práce bylo toto opatření projednáno s příslušnými Odborovými organizacemi. Bohužel nebylo nalezeno jiné pracovní uplatnění pro tyto zaměstnance, byla jim předána standardní výpověď pro nadbytečnost," vysvětluje mluvčí ČSA Dan Plovajko.

Kolektivní vyjednávání je proto přerušeno do doby, než se tato situace vyřeší.

Po pilotech nastávají další komplikace

Odboráři a vedení ČSA jednají od 20. června o podobě rámcové kolektivní smlouvy na letošní rok. Po společné dohodě pak budou odbory vyjednávat o podobě samostatných smluv pro každou organizaci, které by řešily specifika jednotlivých profesí.

Vedení ČSA se v půlce června dohodlo s odboráři na zachování samostatných kolektivních smluv namísto jediné dohody pro všechny zaměstnance, což firma původně navrhovala. Piloti tak na poslední chvíli odvolali neomezenou stávku.

Platnou kolektivní smlouvu nemají zaměstnanci ČSA od letošního dubna.

Reklama

Související články

Vedení ČSA se s piloty opět nedohodlo

Ani nedělní vyjednávání nepřineslo řešení sporu mezi vedením Českých aerolinií a piloty, kteří hrozí stávkou. Piloti se s vedením letecké společnosti...

Výběr článků

Načítám