Hlavní obsah

ČSA opět zvyšují palivový příplatek k letenkám

PRAHA

České aerolinie se už potřetí rozhodly zvýšit palivový příplatek k letenkám. Lidé cestující po Evropě přispějí na palivo už 12 eury (360 Kč), což je o tři eura více než doposud. Za dálkové lety vzroste příplatek dokonce o 10 eur na 38 eur (1140 Kč).

Článek

Aerolinie zavedly palivový příplatek loni na podzim, od té doby se už několikrát zvýšil. Letos to bylo v dubnu a také v červenci.

"Extrémní výše cen ropy nám zvýší náklady na letecké palivo při současných cenách více než o miliardu korun oproti schválenému finančnímu plánu. Všechna cenová opatření provádíme až po důkladné analýze trhu s tím, že na cestující se snažíme přenést pouze malou část zvýšených nákladů," řekl k navýšení viceprezident ČSA pro obchod Bohuslav Šantrůček.

Náklady na palivo jsou jedním z největších výdajů aerolinek, nejen těch českých, podobný příplatek má v Evropě většina dopravců.

Aerolinky při jeho zavádění tvrdily, že příplatek je pouze dočasný, dokud neklesnou ceny ropy, nyní se s ním ale už automaticky počítá. Ropa na světových trzích naopak dlouhodobě roste, nyní stojí kolem 65 dolarů za barel, když se příplatek zaváděl, byly kolem 40 dolarů.

ČSA na drahá paliva doplácejí svým ziskem, loni na ně mimořádně vydaly 900 miliónů korun a jejich zisk byl pod očekávání. Letos se předpokládá, že budou právě kvůli palivům ve ztrátě.

Reklama

Související články

ČSA zvýší palivový příplatek k letenkám

České aerolinie následují své konkurenty a od středy 20. dubna zvýší palivový příplatek k letenkám. Cestující, kteří poletí po Evropě, si připlatí dvě eura,...

Výběr článků

Načítám