Hlavní obsah

Covid sráží důvěru v českou ekonomiku

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Důvěra v tuzemskou ekonomiku v říjnu klesla. V důsledku zhoršení epidemiologické situace a navazujících vládních opatření se souhrnný indikátor důvěry snížil o 4,6 bodu na 86,4 bodu. Důvěra mezi spotřebiteli je nejhorší za půl roku, když spadla o 11,6 bodu na 86 bodů. Vyplývá to z konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku

Článek

„Zhoršení epidemické situace a s tím související opatření se bezesporu projevily i ve zhoršení nálady spotřebitelů. Oproti září se lidé mnohem více obávají zhoršení celkové ekonomické situace a vlastní finanční situace. Velká většina respondentů se rovněž obává růstu nezaměstnanosti,“ uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Ekonom: Babiš ztratil šanci na nižší zadlužení

Domácí

Mezi podnikateli důvěra v ekonomiku klesla o 3 procenta. Průměr zkreslují podnikatelé v průmyslu, mezi nimiž důvěra v ekonomiku stoupla.

„Českému průmyslu se v současné době pořád relativně daří, ale v odpovědích podnikatelů jsme již zaznamenali určité náznaky obav z budoucího vývoje. Naproti tomu v sektoru služeb došlo v říjnu k výraznému poklesu důvěry, a to zejména v oblastech pohostinství, ubytování a cestovního ruchu,“ dodal Obst.

Růst důvěry v tuzemskou ekonomiku zpomalil

Ekonomika

V sektoru služeb pokles činil 7,7 bodu, důvěra spadla na 77,2 bodu. Mezi podnikateli v této oblasti se nejvíce zhoršilo zejména hodnocení celkové ekonomické situace. V říjnu navíc na rozdíl od předešlého měsíce většina respondentů negativně hodnotila aktuální poptávku. Výrazně se snížil také podíl podnikatelů očekávajících zlepšení v následujících třech měsících.

Data pro konjunkturální průzkum statistici sbírali od 1. do 19. října. Postupně zpřísňovaná a často ze dne na den vyhlašovaná opatření vlády se v něm tedy projevila jen částečně.

Vláda schválila rozpočet na rok 2021 se schodkem 320 miliard

Domácí

„Říjnové výsledky nálad naznačují, že poslední čtvrtletí roku bude z pohledu výsledků ekonomiky velmi slabé. Zvlášť zasažené budou služby, avšak vzhledem k pravděpodobnému prodloužení nouzového stavu a rozšíření stávajících restrikcí nemá příliš smysl už v tuto chvíli odhadovat, jak silnou ránu dostala česká ekonomika tentokrát,” poznamenal analytik ČSOB Petr Dufek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám