Hlavní obsah

ČOI zakázala prodej plastových oliv z Číny, děti se mohou udusit

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká obchodní inspekce (ČOI) zakázala prodávat plastovou napodobeninu větvičky oliv určenou k dekoraci. Výrobek z Číny je zvláště pro nejmenší děti nebezpečný svou zaměnitelností s pravými olivami. Při případné konzumaci hrozí zalknutí nebo udušení, uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Foto: Česká obchodní inspekce

Dekorace v podobě větvičky oliv

Článek

Výrobek podle kontrolorů napodobuje téměř dokonale svým tvarem, velikostí i barvou plody oliv.

„Provedeným posouzením výrobku bylo zjištěno, že z větvičky oliv mohou děti snadno oddělit (ukousnout) jednotlivé plody, které se vejdou do zkušebního válce pro malé části, a vložit je do úst. Případnou konzumaci malých částí a s ní spojené komplikace, tj. spolknutí nebo vdechnutí uvolněných malých částí a následné zablokování dýchacích cest lze předpokládat hlavně u osob s menší rozlišovací schopností, zejména u malých dětí,“ uvedl mluvčí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Distribuci nebezpečné větvičky oliv ČOI zakázala a nahlásila ji do evropského systému varování před nebezpečnými výrobky Rapex.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám