Hlavní obsah

ČOI varuje před firmou Český telefonní seznam. Nabídka se tváří jako faktura

Novinky, tov

Firma Český telefonní seznam klame nabídkou vypadající jako faktura za služby. Navíc vytváří dojem, že číslo zveřejní v klasickém telefonním seznamu, přitom se objeví pouze na webu. Česká obchodní inspekce firmě uložila dvě pokuty, první 100 tisíc korun a druhou 120 tisíc korun. Informoval o tom v pondělí mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Foto: ČOI

Nabídky vypadají jako faktura

Článek

Inspekce v posledních měsících zaznamenala nárůst stížností na společnost Český telefonní seznam, s.r.o.

„V drtivé většině se ale jedná o podněty podnikatelů, které není Česká obchodní inspekce oprávněna řešit. Podnikatel se může proti takovému jednání bránit soudně. Pokud však podobná nabídka přijde spotřebitelům, takové podněty inspekce naopak řešit může a v minulosti na základě nich uložila také dvě pokuty,” uvedl mluvčí.

Inspekce se nabídkou této společnosti zabývala v minulosti na základě podání podnětu celkem tří osob v postavení spotřebitelů. Nabídka vyvolala dojem, že se jedná o fakturu týkající se zveřejnění telefonního čísla v klasickém telefonním seznamu. Že se jedná o nabídku, je uvedené malým písmem pod čárovým kódem na konci dokumentu.

Foto: ČOI

Nabídky vypadají jako faktura

Za zveřejnění čísla firma podle dokumentu požaduje včetně DPH téměř tři tisíce korun. Nabídku - fakturu tak může omylem proplatit například účtárna nebo v podnikateli vzbudí dojem, že číslo bude zveřejněné v klasickém papírovém telefonním seznamu a nikoli jen na webových stránkách.

„Zasláním této nevyžádané nabídky na uzavření smlouvy vypadající jako faktura došlo podle inspekce k porušení zákona o ochraně spotřebitele, protože jde o užití nekalé obchodní praktiky. Česká obchodní inspekce následně pravomocně uložila dvě pokuty, první ve výši 100 tisíc korun a druhou ve výši 120 tisíc korun,” dodal Fröhlich.

Na konci dokumentu stojí, že jde o nabídku „adresovanou výlučně podnikatelům”. Tím se firma podle inspekce snaží vyhýbat případnému šetření ze strany ČOI.

Inspekce doporučujeme firmám, aby si před uhrazením faktur ověřily, komu, a hlavně za jakou službu platí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám