Hlavní obsah

ČOI uložila pokuty polovině kontrolovaných autobazarů. Celkem za 467 tisíc

Novinky, bož

Na základě kontrol, které se uskutečnily od dubna do konce června, uložila Česká obchodní inspekce (ČOI) prodejcům ojetých vozidel 28 pokut v celkové výši 467 tisíc korun. Inspekce to v pátek oznámila v tiskové zprávě. Mezi odhalená pochybení patřily třeba nepravdivé informace o tom, kolik má vůz najeto. V jednom případě se údaje lišily skoro o 145 tisíc kilometrů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Inspektory bylo nalezeno pochybení v polovině případů z provedených 58 kontrol.

Článek

„Hlavním cílem kontrolní akce bylo ověření, zda jsou spotřebiteli při uzavírání kupních smluv na ojetá motorová vozidla poskytovány pravdivé informace. Zejména o počtu najetých kilometrů, o počtu majitelů, o tom, zda bylo či nebylo vozidlo havarované. Kontrolováno bylo i dodržování dalších informačních povinností prodávajícího,“ uvedla inspekce.

Ta od dubna do konce června provedla celkem 58 kontrol, přičemž pochybení konstatovala u 29 autobazarů, tedy zhruba v každém druhém.

Přetáčení tachometrů

Šestkrát se třeba inspektoři setkali s přetáčením tachometrů, které pak ukazovaly nižší počet najetých kilometrů. K nejzávažnějším zjištěním došlo v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

V obou případech se jednalo o vůz Škoda Octavia. U jednoho auta se podle inspektorů stav kilometrů na palubní desce lišil oproti skutečnosti nejméně o 144 615 kilometrů, u druhého nejméně o 98 584 kilometrů.

V jedenácti případech inspektoři konstatovali porušení zákazu používání nekalých obchodních praktik, v deseti případech prodávající řádně neinformoval spotřebitele o rozsahu a podmínkách reklamace a v osmi případech nebyl spotřebitel informován o ceně prodávaných výrobků.

Ve čtyřech případech pak nebyla splněna vymezující lhůta pro vyřízení reklamace a ve třech případech bylo zjištěno porušení týkající se informačních povinností prodávajícího.

„Na základě zjištěných porušení obecně závazných právních předpisů bylo pravomocně uloženo celkem 28 pokut v celkové hodnotě 467 tisíc korun,“ napsala inspekce.

Kontroly v autobazarech – 2. čtvrtletí 2016
Inspektorátpočet kontrolpočet pocybenípochybení v %
Středočeský a Hl. město Praha7571,4
Jihočeský a Vysočina10330
Plzeňský a Karlovarský11100
Ústecký a Liberecký13323,1
Královéhradecký a Pardubický3266,7
Jihomoravský a Zlínský171058,8
Moravskoslezský a Olomoucký7571,4
Celkem582950
Zdroj: ČOI

Související téma:

Reklama

Výběr článků

Načítám