Hlavní obsah

ČOI loni rekordně trestala, pokuty padly za 80 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká obchodní inspekce (ČOI) loni rozdala pokuty za celkem 80,8 miliónu korun, což je přibližně o 20 miliónů víc v porovnání s rokem 2011. Počet pokut a podíl chybujících obchodníků nicméně poklesl, jak vyplývá z výroční zprávy ČOI.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Inspektorky kontrolují stánkaře.

Článek

Porušení předpisů zjistila ČOI ve 28,6 procenta případů, v roce 2011 to bylo 33,2 procenta. Počet pokut se meziročně snížil z 13 982 na 13 001.

Inspektoři loni provedli 48 665 kontrol, zhruba o tisícovku více než rok předtím. Množství rozdaných pokut přibližně o tisícovku kleslo. Výrazně však vzrostla výše pokut, v celkovém objemu o třetinu.

Nejvíc loni zaměstnala inspektory aféra se sérií otrav alkoholickými nápoji obsahujícími nebezpečný metanol. Odstartovala v září a vyžádala si dosud asi čtyři desítky životů. ČOI loni provedla 14 513 kontrol nabídky lihovin, porušení obecných předpisů či mimořádných opatření vlády ovšem zjistila jen v 0,8 procenta případů.

Nejvíc problémů s obchodováním na internetu

Naopak nejčastěji loni naráželi inspektoři na porušování předpisů při kontrolách internetového obchodování, a to v 81,9 procenta z 1206 kontrol. Častokrát ČOI zjistila porušení předpisů i při předváděcích prodejních akcích. Při 281 kontrolách byly odhaleny chyby obchodníků v 72,6 procenta případů. Podle výroční zprávy ČOI ale nárůst souvisel i s tím, že se na popud občanů inspekce zaměřila právě na nejproblémovější obchodníky.

Na e-shopy směřovala loni více než pětina ze všech stížností spotřebitelů, které ČOI obdržela. Lidé zaslali 4889 podání souvisejících s internetovými obchody. Stížnosti na online nakupování překonaly v četnosti pouze podání související s reklamacemi, kterých bylo loni 5731. Často si lidé stěžovali i na potraviny, konkrétně ve 2248 případech, což je skoro třikrát více než v roce 2011.

Celkem zaslali lidé ČOI 25 845 podání, asi o tři tisícovky více než předloni. Na základě těchto podání provedli inspektoři 5947 kontrol, a při téměř polovině z nich odhalili porušení předpisů.

Reklama

Výběr článků

Načítám