Hlavní obsah

ČNB zlepšila odhad vývoje veřejných financí, budou v přebytku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká národní banka (ČNB) pro letošní i příští rok zlepšila odhad vývoje veřejných financí. Letos očekává přebytek 1,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) a příští rok 1,8 procenta HDP. Vyplývá to ze shrnutí Zprávy o inflaci, které v pátek zveřejnila ČNB. Za loňský rok ČNB počítá s přebytkem 1,6 procenta.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

V předchozí listopadové prognóze počítala centrální banka letos s přebytkem 1,4 procenta a v roce 2019 s 1,5 procenta HDP.

Předloni veřejné finance skončily v přebytku 0,7 procenta HDP, což byla jedna z nejlepších hodnot v EU. Ta požaduje, aby schodek veřejných financí byl pod třemi procenty HDP. Ministerstvo financí počítá v lednové prognóze za loňský rok s přebytkem 1,1 procenta HDP a letos 1,3 procenta HDP.

Celkový vládní dluh by podle odhadů ČNB měl letos klesnout na 32,1 procenta HDP z loňských odhadovaných 34,7 procenta. Příští rok by měl klesnout k 29,8 procenta HDP. Centrální banka proti listopadové prognóze odhad zhoršila.

Podle kritérií pro přijetí eura by vládní dluh neměl překročit 60procentní hranici. V absolutní výši by měl dluh podle odhadů ČNB rovněž klesat.

Saldo veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů a firem, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven, asociací a svazů zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám