Hlavní obsah

ČNB vydá stokorunu s Karlem Englišem, vytiskne jen 20 tisíc kusů

Česká národní banka (ČNB) vydá v roce 2022 stokorunovou bankovku s portrétem prvorepublikového ministra financí Karla Engliše. Chce tak připomenout budování české měny, informovala v úterý ČNB. Speciálních pamětních bankovek bude omezený počet 20 tisíc kusů. Podobu návrhu ČNB zatím nemá.

Foto: ČTK

Dr. Karel Engliš, prvorepublikový ministr financí.

Článek

První pamětní bankovku vydala letos ČNB s portrétem Aloise Rašína, prvního československého ministra financí. Jde také o stokorunu. Na aukčním webu Aukro se nyní prodává za více než tři tisíce korun.

Foto: ČNB

Pamětní stokoruna s Aloisem Rašínem

Centrální banka také k výročí republiky vydala pamětní dvacetikoruny, na které lidi čekali v dlouhých frontách i v zimě.

ČNB plánuje v letech 2021 až 2025 vydat dohromady 36 emisí pamětních mincí a bankovek, poprvé vydá také české dukáty. Dále sběratelé budou moci získat mince s motivy dopravních prostředků, městských památkových rezervací nebo minci ke 100. výročí založení Velké Prahy.

Lidé čekají frontu u ČNB v Praze na pamětní mince.Video: pro Novinky.cz Lukáš Bodnaruk

České dukáty může ČNB nabídnout díky tomu, že od roku 2018 může vydávat i obchodní mince. Ty nejsou na rozdíl od pamětních mincí nebo bankovek součástí soustavy zákonných peněz a nemají denominovanou jednotku v korunách.

První pamětní mince vznikly na území ČR již za panovníků habsbursko-lotrinské dynastie a všeobecného rozšíření dosáhly za panování Františka Josefa I. Československá republika na ně navázala v roce 1923, ale teprve od roku 1964 jsou vydávány bez přerušení každoročně, a to do roku 1989 státem a od roku 1990 centrální bankou.

Reklama

Výběr článků

Načítám