Hlavní obsah

ČNB s úrokovými sazbami opět nepohnula

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bankovní rada České národní banky (ČNB) na svém čtvrtečním jednání ponechala úrokové sazby beze změny. Informoval o tom mluvčí ČNB Marek Petruš. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, se tak nachází už celý rok na historickém minimu 0,75 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Již rok zůstávají sazby beze změny, což je za posledních deset let nejdelší doba, po kterou zůstaly stabilní.

Článek

Podle analytika Michala Brožky z Raiffeisenbank část peněžního trhu spekulovala na zvýšení hlavní úrokové sazby již na tomto zasedání a z pohledu české koruny tudíž jde o negativní zprávu, která může vést ke krátkodobému oslabení proti euru.

Podle analytika Jiřího Šimka ze společnosti Citfin pro ponechání sazeb hovoří stále slabá spotřebitelská poptávka, nízký růst mezd i silnější koruna. Tyto faktory pomáhají udržet inflaci pod dvouprocentním inflačním cílem.

Naopak pro vyšší sazby hovoří poměrně výrazný růst cen komodit na světových trzích, který se ale do konečných cen promítá jen omezeně. „K dalším vnějším faktorům patří zvyšování sazeb ze strany Evropské centrální banky a růst eurových úrokových sazeb,“ dodal Šimek.

Zvyšování sazeb se blíží

„Prozatím nadále očekáváme, že ČNB přistoupí ke zvyšování sazeb až ve třetím čtvrtletí tohoto roku,“ domnívá se Brožka. Podle Šimka by ke zvýšení mělo dojít na červnovém či srpnovém zasedání bankovní rady.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky na bydlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám