Hlavní obsah

ČNB očekává růst mezd okolo sedmi procent

Právo, jon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká národní banka očekává příští rok, že se platy v ČR zvednou zhruba o 6,5 až 7 procent. Sedmiprocentní růst platů budou podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha odboráři prosazovat i při kolektivních vyjednáváních se zaměstnavateli.

Foto: Miroslav Bárta

prof. Miroslav Bárta

Článek

"Mezi centrální bankou a odbory tedy nejsou nějaké zásadní rozdíly z pohledu na vývoj ekonomiky ani na růst mezd," řekl po schůzce bankovní rady ČNB a představiteli ČMKOS, její guvernér Zdeněk Tůma. Guvernér však upozornil, že skokový růst platů ve státní sféře, kdy například by u policistů vzrostl až o 27 procent, stále považuje za určité riziko, tzv. mzdové nákazy, tedy jako impuls pro požadavky, které by nemusely odpovídat možnostem ekonomiky.

Jak ČNB tak odbory předpokládají, že růst mezd příští rok se bude pohybovat okolo sedmi procent podle reálných možností jednotlivých firem i celých odvětví.

Nárok je reálný, tvrdí Štěch

Sedmiprocentní růst platů je podle Milana Štěcha v souladu s možnostmi ekonomiky. Růst mezd je nutný i proto, aby české platy postupně doháněly západní země a zvedla se kupní síla obyvatel v souvislosti s přijetím eura kolem roku 2010.

Požadavky odborů na sedmiprocentní platový růst nepovažuji za přemrštěný ani ekonomičtí analytici.

Podnikatelé by si jako optimální růst mezd představovali ale čtyřprocentní růst. Při očekávané inflaci 3,4 až 4 procenta by však takový růst znamenal platovou stagnaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám