Hlavní obsah

Cla poškodí růst světové ekonomiky, varuje MMF

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další dovozní cla, která chce uvalit americký prezident Donald Trump, by do roku 2020 srazila růst globální ekonomiky o 0,5 procenta, varoval v pondělí Mezinárodní měnový fond (MMF). Trumpova cla a odvetná opatření postižených států mohou rovněž destabilizovat akciové trhy, varoval fond podle deníku Financial Times.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump.

Článek

„Riziko, že současné napětí v oblasti obchodu bude dále eskalovat – s negativními dopady na spotřebitelskou důvěru, ceny aktiv a investice – je největší akutní hrozba globálnímu růstu,“ uvedl hlavní ekonom MMF Maurice Obstfeld.

Obstfeld zdůraznil, že finanční trhy se zatím s uvalenými ochranářskými opatřeními vyrovnaly, protože se dotkla zatím jen malého objemu obchodu. To se však může změnit, pokud Donald Trump splní hrozby, uvalí cla na dovoz automobilů a spustí další vlnu odvetných opatření.

Donald Trump zatím mimo jiné uvalil cla na dovoz oceli a hliníku do USA. Evropská unie a další státy v odvetě zavedla cla na vybrané americké zboží. Další cla na sebe USA vzájemně uvalují s Čínou. Kromě toho Trump hovoří o možném zvýšení cel na dovoz automobilů z EU. [celá zpráva]

Protekcionismus, ochranářství
Protekcionismus (nebo také ochranářství) je termín, který popisuje upřednostňování a ochranu domácích výrobků, služeb a pracovníků před zahraniční konkurencí.Obvykle nepoškozuje jen dovážející zemi, ale i stranu, která cla uvalila. Opatření totiž vedou k vyšším cenám zboží i služeb a zpomalují hospodářský růst.

Reklama

Výběr článků

Načítám