Hlavní obsah

Cizinci už mohou na úřady i pracovat

Právo, Jakub Svoboda

Zahraniční pracovníci, kteří k nám přijeli za dlouhodobou prací, už mohou začít prakticky okamžitě pracovat. To jim před pár dny ještě nebylo umožněno, a to ani když měli v ruce negativní test na covid-19.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo vnitra totiž nařídilo svým úřadům, které zahraniční pracovníky registrují a vydávají jim nutná povolení k práci, aby je z bezpečnostních důvodů nepřijímaly dříve než po 14 dnech ode dne, kdy tito cizinci do ČR přicestovali. Od začátku července však od tohoto opatření upustilo.

Musí předložit negativní test na covid-19, jinak musí dál 14 dnů čekat

Jak už dříve upozornil deník Právo, úřední šiml, který minulý měsíc bránil firmám zaměstnávat potřebné pracovníky z Ukrajiny a dalších zemí, kritizovali někteří podnikatelé, kteří cizince často až zoufale potřebovali.

„Přijel nám s pracovním vízem člověk z Ukrajiny. Dokud se ale nezaregistruje v odboru azylové a migrační politiky, který jediný je oprávněn registraci přijmout, musí čekat. Oni mu teď přes dva týdny neumožní vstoupit do budovy úřadu. Přijel sem s vízem i negativním testem na covid, ale nemůžeme mu dát pracovní smlouvu, protože by se jednalo o nelegální práci,“ postěžoval si Právu na konci června jeden z podnikatelů.

Od 1. července se už cizinci s negativním testem mohou dostavit na odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra bezprostředně po příjezdu do ČR, poté co se objednají a úřad jim potvrdí schůzku na konkrétní den. I to ale může kvůli náporu žadatelů minimálně několik dní trvat.

Podmínkou pro umožnění vstupu na úřad bez čtrnáctidenní čekací lhůty je to, že cizinec má negativní výsledek testu na koronavirus.

Stát láká cizince na práci, ale úřední šiml jim brání

Ekonomika

„Po příjezdu nebo návratu do ČR z preventivních důvodů vyčkejte s návštěvou pobytového pracoviště ministerstva vnitra 14 dnů, dřívější vstup na pracoviště vám bude umožněn pouze po předložení testu na SARS CoV-2 s negativním výsledkem,“ uvádí se nově v pokynech pro cizince na webových stránkách ministerstva vnitra. S upozorněním, že přístup na pracoviště je nadále možný pouze na základě předchozího objednání.

Bez objednání se budou úřady cizincům věnovat pouze tehdy, půjde-li o některý z úkonů, které nesnesou odkladu, například o vydání tzv. překlenovacího štítku nebo o převzetí písemnosti doručované veřejnou vyhláškou.

Prodloužená víza

Výpadek zahraničních pracovníků kvůli koronakrizi pociťují firmy napříč odvětvími od průmyslu přes stavebnictví až po zemědělství. Obavy, zda se jim na podzimní sklizeň podaří sehnat dost lidí z ciziny, mají například ovocnáři.

Ukrajinci a lidé z dalších neunijních zemí dostávají česká pracovní víza bez omezení typu pracovní pozice od poloviny června, nyní po zmírnění restrikcí ministerstva vnitra mohou rychleji začít pracovat. Vláda minulý týden také schválila prodloužení víz zahraničním pracovníkům, kteří v Česku už působí, o dalších 60 dní. Místo do 16. července tak budou víza platit až do 16. září.

Sen řady malých kluků je ve skutečnosti ukrutná dřina

Muži

Česko od poloviny března kvůli epidemii koronaviru neumožňovalo s výjimkami příjezd do země cizincům, kteří v zemi neměli trvalý pobyt. Mohli ale zůstat ti, kteří do země dorazili dříve, a to i tehdy, pokud jim končila platnost víza či maximální délka bezvízového pobytu.

S negativním testem na koronavirus pak mohli cizinci s některými profesemi přijet už koncem května, třeba vízové centrum na Ukrajině ale až do poloviny června vyřizovalo prakticky jen sezonní pracovníky pro zemědělství. O víza mohli už dříve žádat také vysoce kvalifikovaní lidé a pracovníci ve zdravotnictví, sociálních službách a ve vědeckém výzkumu.

Bez registrace pracovat nesmějí
Tzv. DVR vízum dostane cizinec, který chce u nás pracovat, na českém zastupitelském úřadě v zahraničí a má je vlepené v pasu. Vízum ho opravňuje pouze k vycestování do ČR.
Podle zákona o zaměstnanosti může u nás cizinec dlouhodobě pracovat až tehdy, když mu je v Česku vydáno potvrzení o splnění podmínek pro vydání tzv. zaměstnanecké karty.
Toto potvrzení vydávají pracoviště odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra, kam se musí cizinec dostavit kvůli pořízení biometrických údajů. Úřad ho zároveň zaregistruje a vydá mu potvrzení o splnění podmínek k vydání karty.

Reklama

Výběr článků

Načítám