Hlavní obsah

Cizina táhne. Z Řecka odešlo od začátku krize 120 tisíc mladých vědců

– Atény

Více než 120 000 mladých lékařů, inženýrů, počítačových expertů, chemiků a dalších specialistů od vypuknutí finanční krize v roce 2010 opustilo Řecko. Vyplývá to ze studie ekonoma Loise Lambrianidise z univerzity v řecké Soluni. Předloni měla tato jihoevropská země 10,7 miliónu obyvatel.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Počet mladých vědeckých pracovníků, kteří opustili zemi, dosahuje zatím deseti procent potenciálu země a nachází se velmi vysoko," řekl Lambrianidis aténskému listu Ethnos. Odliv mladých vědců z Řecka zapříčinily vážné finanční problémy země i skutečnost, že pro tyto experty v řeckém soukromém sektoru neexistuje dostatek pracovních příležitostí.

Podle studie specialisté v průměru odcházeli do jiných evropských zemí, kde se nechali zaměstnat v soukromém sektoru. Polovina těchto odborníků má údajně několik diplomů z předních světových univerzit.

Řecko je už šestým rokem v hospodářské recesi a vládní prognóza na letošní rok počítá s poklesem ekonomiky o 4,5 procenta. Řecká ekonomika by tak v období 2008 až 2013 vykázala propad skoro o čtvrtinu.

Kvůli recesi klesají i spotřebitelské ceny, které se v březnu meziročně snížily o 0,2 procenta. Ekonomika země, která čerpá mezinárodní úvěrovou pomoc, se tak poprvé za 45 let dostala do deflace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám