Hlavní obsah

Čínské akcie v reakci na Trumpův tweet vyskočily na nejvyšší úroveň od června

Novinky, bož

Šanghajský akciový index CSI 300 v pondělí ráno stoupl o 5,9 procenta. Stalo se tak poté, co americký prezident Donald Trump na Twitteru uvedl, že odloží zvýšení cel na dovoz čínského zboží, k němuž mělo dojít první březnový den. Čínské akcie tak zaznamenaly nejvyšší nárůst za poslední tři roky, uvedl server listu Financial Times.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Akciový index CSI 300

Článek

„Nová vlna cel se pravděpodobně podle tweetu z Bílého domu znovu odloží a čínské akcie v reakci jako pokropené živou vodou vyskočily na nejvyšší úrovně od června 2018,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Čínské akcie si zároveň od začátku únoru připsaly 16,5 procenta. Pokud budou tímto způsobem pokračovat do konce měsíce, mohlo by jít o jejich nejlepší měsíc od dubna 2015.

Akciové trhy zaznamenaly na začátku roku radikální změnu nálady. Zatímco na konci loňského roku se čínské akcie výrazně propadaly a zdálo se, že to nejlepší mají již za sebou, na začátku roku 2019 se situace obrátila.

Čínské akcie se na přelomu roku propadaly do takzvaného medvědího trhu. Medvědí trh se projevuje silně klesajícími cenami. Opakem medvědího trhu je takzvaný býčí trh, který se vyznačuje rapidním růstem hodnoty akcií. Index CSI 300 se podle analytiků Patria Finance ve středu opět vystoupil na úroveň býčího trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám