Hlavní obsah

Čínské akcie prudce spadly, vládní pomoc nezabrala

Akcie na burze v Číně zažily v pondělí nejprudší ztrátu v jednom dni za posledních osm let. Záchranný plán, který Peking s cílem stabilizovat cenu akcií spustil začátkem měsíce, měl jen krátký efekt, píše agentura Reuters.

Foto: Aly Song, Reuters

Index největších firem obchodovaných na burzách v Šanghaji a Šen-čenu klesl v pondělí o 8,6 procenta.

Článek

Index CSI300, který zahrnuje tři stovky největších firem obchodovaných na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, klesl o 8,6 procenta, což byl nejvyšší propad od února 2007.

Čínské akcie začaly výrazně klesat již v polovině června. Vláda proto začátkem července přijala řadu opatření, mimo jiné zakázala prodej akcií všem akcionářům s vyšším než pětiprocentním podílem ve firmě. [celá zpráva]

Navíc velká část firem registrovaných na čínských burzách reagovala na propad svých akcií pozastavením obchodů s nimi. Od poloviny měsíce se situace na trhu díky těmto opatřením začala stabilizovat, nyní ale podle agentury Reuters uvedeným opatřením „došel dech”.

Krátkodobý efekt

„Zkušenosti z předchozí bubliny na aktivech ukazují, že když se otáčí nálada investorů, politické intervence na podporu kurzu akcií mají jen krátkodobý efekt,” uvádí analýza společnosti Capital Economics.

„Nedávné oživení bylo rychlé a silné, takže je zde potřeba technické korekce," řekl stratég Kaiiyuan Securities Jang Cha. Spouštěčem podle něj byl stagnující americký trh uprostřed očekávání, že centrální banka USA (Fed) zvýší ve čtvrtém čtvrtletí hlavní úrokovou sazbu. To, spolu s růstem cen vepřového v Číně, vyvolalo obavy, že Čína upustí od dalšího uvolňování měnové politiky.

Náladu investorů zkazila i pondělní zpráva, podle které zisky čínských průmyslových firem meziročně klesly o 0,3 procenta. V květnu naopak rostly o 0,6 procenta. To posiluje obavy o další vývoj ekonomiky, které se stále nedaří nabrat dech, zvláště poté, co páteční statistika ukázala, že zpracovatelský sektor Číny v červenci klesl nejvíc za 15 měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám