Hlavní obsah

Čínská CEFC v Česku investovala desítky miliard. Do piva i železáren

Aktualizováno

Čínská investiční skupina CEFC Group (Europe) Company již v Česku investovala 22,8 miliardy korun. Dokončované investice činí dalších 30,7 miliardy korun, nově plánované pak přesahují deset miliard, řekla v pondělí viceprezidentka skupiny Marcela Hrdá.

Foto: Penta

Prezident CEFC China Chan Chauto podepisuje dohodu o koupi Florentina od společnosti Penta. Vpravo spolumajitel Penty Marek Dospiva

Článek

Skupině CEFC v Česku patří mimo jiné fotbalový klub Slavia Praha a pivovarská skupina Lobkowicz. Investovala i v mediálních skupinách Médea Group a Empresa Media.

Převzala také strojírenský a metalurgický podnik Žďas ve Žďáru nad Sázavou spolu s jeho dceřinou společnost TS Plzeň a získala také majoritní podíl v německé společnosti ŽĎAS SGS.

Drží podíl v letecké společnosti Travel Service, internetovém prodejci zájezdů Invia.cz a finanční skupině J.

Minulý týden podepsala se skupinou Penta dohodu o prodeji administrativního centra Florentinum v Praze za asi 7,6 miliardy. [celá zpráva]

Společnost, která zastřešuje evropské aktivity CEFC, byla oficiálně založena 16. června 2015. Skupina CEFC China Energy Company Limited působí především ve financích, energetice a průmyslu. Založena byla počátkem 80. let a dnes je největší soukromou společností v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně.

Reklama

Výběr článků

Načítám