Hlavní obsah

Čínská CEFC, kterou velebil Zeman, už dva měsíce neplatí zaměstnancům mzdy

Novinky, bož

Zadlužená čínská společnost CEFC podle agentury Reuters svým zaměstnancům už dva měsíce nevyplácí mzdy a snaží se jich zbavit. Za dobrovolné ukončení poměru jim podle zdrojů agentury nabízí odstupné. Společnost je pod obrovským tlakem věřitelů.

Foto: Aizhu Chen, Reuters

Logo CEFC na centrále v Šanghaji

Článek

Zástupce ředitele Čuang Ťien-čung minulý měsíc uvedl, že firma polovinu ze 30 tisíc pracovních míst zruší. Mezi zaměstnanci se proto šíří atmosféra neklidu, píše Reuters.

Minulý čtvrtek měli zaměstnanci centrály v Šanghaji dostat nabídku odstupného ve výši měsíční mzdy za každý rok odpracovaný ve firmě. Na rozmyšlenou měli pouze jeden den. „Dohoda vchází v platnost okamžitě,” uvedl jeden ze zaměstnanců, který na nabídku odstupného přistoupil.

Problémy se dostaly na veřejnost po zadržení šéfa

O problémech CEFC se začalo mluvit po zadržení jejího dosavadního šéfa Jie Ťien-minga, který je i poradcem českého prezidenta Miloše Zemana, jenž investiční, resp. akviziční aktivity společnosti v ČR intenzivně podporoval a propagoval.

Zároveň došlo k převzetí firmy vládní agenturou, Jie vzápětí v čele firmy skončil.

Podle informací agentury Reuters si CEFC v poslední době excesivně půjčovala. Byla ochotná přistupovat i na krátkodobé půjčky s úroky až 36 procent. Zdroje agentury z toho vyvozují, že firmě chybí hotovost. Většina akvizic skupiny CEFC byla přitom financována čínskými státními bankami. China Development Bank CEFC poskytla úvěry v celkové výši 32,3 miliardy jüanů (105,5 miliardy korun). [celá zpráva]

Skupina CEFC
Působí v energetice, financích a průmyslu. V Česku koupila podíly například v aerolinkách Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz. Ovládá Pivovary Lobkowicz Group a je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadiónu v Edenu.Eden je podle informací Radiožurnálu v zástavě. Banka J totiž některé nemovitosti CEFC zastavila kvůli obří půjčce. Vedle Edenu jde o budovu bývalé Živnobanky v centru Prahy nebo luxusní pětihvězdičkový hotel Le Palais Art Hotel Prague.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám