Hlavní obsah

Číňané zachránili za 11 miliónů liber tradiční londýnské taxíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Čínská automobilka Geely se dohodla na koupi krachujícího výrobce tradičních londýnských taxíků Manganese Bronze za 11,4 miliónů liber (zhruba 342 miliónů korun). Dohoda zajistí pokračování výroby těchto vozů v Coventry a zachování práce pro tamních 107 zaměstnanců, informoval server BBC.

Demonstrace za zachování černých taxíků v Londýně

 
Článek

Geely se na koupi britské firmy dohodla s auditorskou a konzultační společností PricewaterhouseCoopers, která se loni v říjnu stala nuceným správcem Manganese Bronze. Geely je největším věřitelem britského výrobce taxivozů.

Geely spolupracuje s Manganese Bronze již několik let, kdy přesouvala podstatné části výroby taxivozů modelu TX4 z Coventry do Šanghaje. Konečné montáže vozů však slíbila ponechat v Coventry. Průmyslové město ve střední Anglii je tradičním místem výroby londýnských taxíků.

Podle Davida Baileyho, profesora mezinárodní obchodní strategie a ekonomiky na Coventry University Business School, je čínská automobilka „velkým hráčem“, který velmi „rychle roste“. Proto je zde šance, že by mohla vložit nezanedbatelné prostředky i do vývoje nových modelů. Možná i přijmout dříve propuštěné zaměstnance na nově obnovené pozice.

Geely udělala hlavní krok v expanzi do Evropy v roce 2010. Tehdy koupila od americké společnosti Ford Motor švédskou automobilku Volvo Car za 1,5 miliardy dolarů (zhruba 28 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám