Hlavní obsah

Čína a Nový Zéland chtějí prohloubit obchodní spolupráci

Novinky, bož

Premiéři Nového Zélandu a Číny v pondělí oznámili, že obě země mají v úmyslu prohloubit úspěšnou obchodní spolupráci. Informoval o tom server Bloomberg. Představitelé obou států proto v nejbližší době zahájí jednání o rozšíření dohody o volném obchodu mezi oběma zeměmi, která funguje již devět let.

Foto: Anthony Phelps, Reuters

Čínský premiér Li Kche-čchiang se svým novozélandským protějškem Billem Englishem na pondělní tiskové konferenci ve Wellingtonu.

Článek

Podle novozélandského premiéra Billa Englishe je dosavadní smlouva o volném obchodu velmi úspěšná a obchod mezi oběma zeměmi se za posledních devět let ztrojnásobil.

Čínský premiér Li Kche-čchiang zase připomněl, že jde o první smlouvu o volném obchodu, kterou Čína podepsala s ekonomicky rozvinutou zemí. Navíc je z těchto dohod nejpokročilejší, dodal Li.

„Je důležitá pro mír a stabilitu regionu i mimo něj,“ uvedl Li.

Limity z roku 2008 jsou příliš nízké

Původní dohoda uvaluje cla na některé novozélandské produkty prodávané v Číně, pokud přesáhnou stanovené limity. To by se teď mohlo změnit.

„Jedním z témat je z pohledu Nového Zélandu skutečnost, že nárůst vzájemného obchodu byl tak vysoký, že některé z limitů nastavených v roce 2008 jsou v tuto chvíli příliš nízké,“ upřesnil novozélandský premiér English.

„Přístup Číny a Nového Zélandu k volnému obchodu stojí v kontrastu s přístupem USA, jejichž prezident Donald Trump odstoupil od plánované dohody o transpacifickém partnerství a vyjádřil skeptický postoj k podobným dohodám,“ uzavřel Bloomberg.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám