Hlavní obsah

Cigarety výrazně podraží

Novinky, bož, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuřáci cigaret budou muset od letoška sáhnout opět o něco hlouběji do kapsy. Od 1. března platí vyšší spotřební daň na cigarety. Ta vzrostla zhruba o 10 procent, výrobci však některé cigarety zdraží až o 15 procent. Neprojeví se to hned, ještě tři měsíce se budou doprodávat zásoby.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj cen cigaret

Článek

„Zákon stanoví, že doprodávat cigarety se starou sazbou daně (a tedy s nižší cenou) je možno po tři měsíce od zvýšení sazeb, tedy do konce května 2020,“ sdělila Novinkám mluvčí kutnohorského výrobce Philip Morris ČR Klára Jirovcová Pospíšilová.

Nové ceny se tedy začnou během tohoto období objevovat postupně, po vyprodání starých zásob jednotlivých značek.

„Aktuální cena značky Marlboro je od 1. března 119 korun, Chesterfield stojí 103 korun,“ uvedla Jirovcová Pospíšilová.

Obě značky tak zdraží o 13 korun. „V porovnání s cenami platnými v loňském roce došlo i u ostatních značek ke zvýšení cen o 13 korun,“ dodala Jirovcová Pospíšilová.

Cigarety podraží i v příštích letech, ministerstvo chystá další zdanění

Ekonomika

Marlboro patří do takzvaného prémiového segmentu, Chesterfield do levného segmentu. Philip Morris ještě nabízí takzvaný střední segment.

V něm značka L v průběhu příštích tří měsíců zdraží z 95 na 108 korun. Kromě toho existuje ještě superlevný segment, kam patří značka RGD. U ní se doporučená cena vyhoupla z 88 za 101 korun.

Procentuálně je zdražení nejvyšší právě u superlevného segmentu, blíží se téměř k patnácti procentům (14,8). Levný segment zdražil o 14,4 procenta. Cena středního segmentu vzrostla o 13,7 procenta, prémiového segmentu o 12,3 procenta.

Loterie se zdaní, lihoviny a cigarety zdraží. Zeman podepsal zvýšení daní

Ekonomika

Firma British American Tobbaco, která vyrábí například značku Lucky Strike, se k úpravě cen nechce vyjadřovat. „Je mi to líto, ale naši cenovou strategii nemůžeme nijak komentovat,” uvedl na dotaz Novinek mluvčí společnosti Tomáš Tesař.

Cigarety by měly zdražovat i v dalších letech. Ministerstvo financí plánuje zvyšovat spotřební daň u tabáku a cigaret i v letech 2021 až 2023. Růst sazeb bude podle ministerstva odpovídat očekávanému růstu objemu mezd a platů v ekonomice.

Zvýšení spotřební daně u cigaret
Před 1. 3. 2020 činila výše spotřební daně u hypotetické krabičky cigaret za stovku 56,2 Kč (27 % z ceny pro konečného spotřebitele, tj. 27 Kč + 29,2 Kč pevná část sazby). Od 1. 3. 2020 bude u cigaret, které se budou prodávat za 100 Kč, výše spotřební daně činit 62,2 Kč (30 % z ceny pro konečného spotřebitele, tj. 30 Kč + pevná sazba 32,2 Kč).
Do ceny pro konečného spotřebitele je třeba v obou případech zahrnout vedle výrobních a prodejních nákladů rovněž DPH ve výši 21 % (tj. v obou případech 17,4 Kč).
Zdroj: Ministerstvo financí ČR

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám