Hlavní obsah

Cigarety se doprodají za staré ceny

Právo, Jiří Novotný
PRAHA

Kuřáci pocítí zdražení cigaret nejdříve v březnu. Zákon totiž tabákovým firmám umožňuje, aby až do konce ledna vyráběly se starými kolky. Doprodej začne tedy v únoru a potrvá řadu týdnů, protože zásoby jsou značné.

Foto: Štáb sálového fotbalu

Sportovní klub Ac Vegas Hradec Králové ,B, přeborník Královehradeckého kraje v lize sálového fotbalu 2013/2014.

Článek

Spotřební daň na cigarety stoupne od ledna z 22 na 23 procent maloobchodní ceny. K tomu je ovšem nutné připočítat ještě další zdanění, které dnes u krátkých cigaret činí nejméně 67 haléřů za kus. Po Novém roce se zvedne na 90 haléřů a u dlouhých cigaret ze 79 na 96 haléřů za kus. V květnu pak bude následovat sjednocení daně na 94 haléřů.

Krabička cigaret by tak měla v roce 2004 zdražit v průměru o sedm korun. Kutnohorská společnost Philip Morris ČR, která ovládá přes osmdesát procent tuzemského tabákového trhu, se ale rozhodla plošně zvýšit ceny jen o čtyři koruny. Krátké petry tedy budou místo dnešních čtyřiceti stát čtyřiačtyřicet korun. Sparty zdraží ze 42 na 46 Kč a marlbora z 53 na 57 korun. "Cenové návrhy jsme už zaslali ministerstvu financí, a to je zveřejní ve věstníku," sdělila v pondělí Právu mluvčí Philip Morris ČR Danica Siváková.

V Česku je zaregistrováno 200 značek cigaret. Tak velká konkurence výrobce nutí, aby část dopadu větší daňové zátěže nesli na svých bedrech. Tento postup zvolí i společnost Reemtsma, která je výrobcem cigaret Mars, West a Davidoff. "Své nové ceny přizpůsobíme strategii Philip Morris. Zdražovat tedy budeme jen o tři až čtyři koruny," ujistil Právo finanční ředitel Reemtsmy International Richard Vavřík. Například cigarety West King Size, které jsou nyní za 40 korun, by se tedy měly v příštím roce prodávat za 44 korun, aby neztratily konkurenceschopnost vůči petrám.

Hrozí cigaretová invaze z Ukrajiny

Zmíněnou cenovou strategií se tabákové firmy snaží zabránit také tomu, aby v České republice příliš nestoupl prodej pašovaných cigaret. "Máme na paměti slovenskou zkušenost, kde cigarety zdražily až o patnáct korun, a vzápětí o desítky procent poklesl prodej tradičních značek. Lidé totiž začali masově kupovat cigarety z Ukrajiny, kde krabička stojí jen devět až deset korun," uvedl Vavřík.

Čeští kuřáci si nejen budou muset sáhnout hlouběji do kapsy, ale od května 2004 přijdou i o lehké cigarety. Směrnice Evropské unie totiž zakazují, aby se na krabičkách objevoval nápis light či milde. Naopak třicet procent plochy přední strany krabičky i kartónu a čtyřicet procent zadní strany bude muset zabírat výstražný nápis, upozorňující na nebezpečí kouření. Vyveden bude černými písmeny na bílé ploše a orámován čtyřmilimetrovým černým rámečkem.

Na otázku, zda se výrobci neobávají, že se tyto změny výrazně projeví na prodeji cigaret, odpověděl Vavřík: "Nemyslím, že by došlo k velkému poklesu. Vždyť i představitelé EU se domnívají, že si na to kuřáci brzy zvyknou."

Reklama

Související témata:

Související články

Půllitr rumu až za devadesát korun

Alkohol v příštím roce v Česku podraží. Milovníci tvrdých lihovin to dokonce pocítí více než kuřáci. Zatímco tabákové firmy chtějí nést část vyšší daňové...

Před koncem roku natankujte plnou

Řidičům se vyplatí na konci roku natankovat plnou nádrž. Spotřební daň u benzínu a nafty totiž od ledna stoupne, a tím i ceny. Vyšší částky najdete i na účtech...

Výběr článků

Načítám