Hlavní obsah

Chyby v nakládání s dotací mohou Liberec přijít až na 280 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Libereckému magistrátu hrozí, že bude muset do státního rozpočtu odvést až 280 miliónů korun, což představuje téměř pětinu letošního rozpočtu. Kvůli chybám v nakládání s dotací na výstavbu nájemních bytů by mělo město vrátit zhruba 140 miliónů dotace a stejné částky může dosáhnout i sankční úrok. ČTK to dnes řekl liberecký primátor Jiří Kittner.

Článek

Nedostatky v nakládání s dotací odhalil Nejvyšší kontrolní úřad. Městu vytýká, že dotaci ponechávalo na svém účtu a z něj pak proplácelo faktury dodavatelům. Podle kontrolorů měla mít dotace samostatný účet. "Problém se týká téměř veškeré bytové výstavby ve městě, jde však jen o formální nedostatky, ty byty skutečně stojí a peníze šly na jejich výstavbu," řekla ČTK náměstkyně primátora Eva Kočárková. Podle Kittnera není požadavek vrácení dotace v historii radnice první, i když zřejmě patří k nejvyšším.

"Téměř každá kontrola NKÚ odhalí v nakládání s dotacemi chyby," poznamenal primátor. Důvodem podle něj není špatná práce městských úředníků, ale nejasné podmínky přidělování dotací, které se navíc mění i v průběhu jejich čerpání. V minulosti už mělo město vracet dotace několikrát; nejvíce, přes 100 miliónů korun, z dotace na rekonstrukci tramvajové trati. Ve většině případů však nakonec stát Liberci vrácení dotace odpustil. "O prominutí chceme požádat i tentokrát," řekl primátor.

Pokud by totiž musel Liberec dotaci a penále zaplatit, mohlo by to významně ochromit chod města a především plánované investice. Protože problém kolem dotace zatím není uzavřen, je Liberec veden jako dlužník, což komplikuje žádosti o dotace. "Dokud se problém neuzavře, nemůžeme jako dlužník čerpat dotace na výstavbu bytů a na další připravené akce," vysvětlil primátor. Leona Vacková

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám