Hlavní obsah

Chováte se jako teroristé, obul se Babiš do obchodních řetězců

– Olomouc • Aktualizováno

Majitel holdingu Agrofert Andrej Babiš zkritizoval obchodní řetězce, jejichž chování vůči dodavatelům potravin přirovnal k terorismu. Babiš reagoval na rozhodnutí obchodního řetězce Albert, který na začátku října přestal nejprodávanější čerstvé pečivo odebírat od největších tuzemských pekáren United Bakeries a Penam a přednost dal regionálním dodavatelům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Agrofertu Andrej Babiš

Článek

Pekárny Penam patří do skupiny Agrofert vlastněné Babišem. Podle Babiše jeho pekárny přestaly zásobovat 246 prodejen Aholdu, protože nedošlo k dohodě ohledně ceny.

"Působení (obchodních) řetězců je skutečně v rovině terorismu. Určitě jste sledovali, že nás vylistovali (přestali odebírat zboží) v Aholdu (provozovatel prodejen Albert) z jednoho dne na druhý. Přestali jsme zásobovat 246 prodejen Aholdu, protože jsme se nedomluvili na ceně, i když cena obilí stoupla. Nahradilo nás 30 jiných pekáren, které samozřejmě po cenové válce, která bude následovat, na to doplatí," řekl Babiš v pátek v Olomouci na diskusi zaměřené na biotechnologie, potravinářství a zemědělství.

Sázka na regionální dodavatele

Obchodní řetězec Albert změnu dodavatele čerstvého pečiva zdůvodnil stoupající oblibou regionálních dodavatelů pečiva. Dvě největší pekárny budou do Alberta i nadále dodávat balený chléb, jemné pečivo či některé výrobky privátních značek. [celá zpráva]

Regionální výrobci pečiva dodávali dosud do prodejen Albert spíše krajové speciality a doplňkový sortiment pečiva. Rozšiřovali tak standardní nabídku největších dodavatelů - pekáren United Bakeries a Penam.

Skupina Penam nadále dodává čerstvé nebalené pečivo do obchodních řetězců Billa, Penny Market, Tesco, Globus, COOP, Spar a Kaufland.

Reklama

Výběr článků

Načítám