Hlavní obsah

Chcete u nás obchodovat? Musíte mít mezi šéfy zástupce menšin, vzkázala firmám burza Nasdaq

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Druhá největší americká burza – technologický Nasdaq – mění pravidla pro firmy, jejichž akcie se na ní obchodují. Nově budou muset mít ve vedení minimálně jednu ženu a minimálně jednoho zástupce menšin. V opačném případě pak budou muset vysvětlit, proč tomu tak není.

Foto: KATHY WILLENS, ČTK/AP

Burza Nasdaq mění pravidla pro firmy kotované na této burze

Článek

Mezi více než 3300 firmami, které se na buzre Nasdaq obchodují, patří například BioNTech, Tesla, Alphabet (Google), Facebook nebo Apple.

Podle nových pravidel by v představenstvu každé z těchto společností měla sedět minimálně jedna žena a minimálně jeden zástupce LGBT orientace nebo příslušník podreprezentovaných etnických menšin. Kalifornská univerzita k podreprezentovaným menšinám řadí Afroameričany, Asiaty, Hispánce, Indiány, původní Havajce a lidi smíšené rasy.

Podle vlastní studie, kterou si Nasdaq nechal vypracovat, by k loňskému roku nová pravidla nesplňovalo 75 procent firem kotovaných na této burze.

Akcie Moderny vystřelily vzhůru

Ekonomika

Společnost Nasdaq Inc. už si nechala nová pravidla schválit americkým regulátorem (SEC), takže jejich zavedení nic nebrání.

„Jsme potěšeni, že regulátor schválil návrh Nasdaqu posílit transparentnost v oblasti diverzity v představenstvech a povzbudit vznik pestřejších představenstev prostřednictvím tržního řešení,“ uvedl mluvčí Nasdaqu.

Narážel tím na to, že Nasdaq je soukromá společnost a americký přístup k zastoupení žen či menšin ve vedení se tím pádem liší například od německého. V Německu totiž požadavek, aby byla ve vedení velkých firem aspoň jedna žena, vzešel od státu – přišla s ním vláda, která ho následně prosadila ve Spolkovém sněmu (Bundestagu).

Ve vedení firmy musí být aspoň jedna žena, rozhodl německý kabinet

Ekonomika

Nasdaq novými pravidly reaguje mimo jiné i na trendy v investování. Stále populárnější je takzvané společensky odpovědné investování (ESC) zaměřené mimo jiné na ekologickou udržitelnost a pozitivní vliv na společnost.

Ke společenským otázkám, které ESC zohledňuje, patří mimo jiné lidská práva, ochrana spotřebitele, zacházení se zvířaty a právě diverzita.

Objevily se například speciální akciové fondy zaměřené na společnosti s vyšším zastoupením žen ve vedení. Nejznámější z nich je Gender Diversity Index (index genderové diverzity), který se na newyorské burze obchoduje pod zkratkou SHE (ona). Ten od začátku letošního roku připsal 17,91 procenta na 104,14 dolaru za kus.

Anketa

Je pro vás při investici do akcií důležité, zda jsou ve vedení firmy zastoupeny ženy a menšiny?
Ano
1,6 %
Ne, mám jiná kritéria
90,9 %
Ne, neinvestuji
7,5 %
Celkem hlasovalo 3433 čtenářů.

Reklama

Související články

Akcie Moderny vystřelily vzhůru

Další rekordy lámaly v pondělí akcie biotechnologické společnosti Moderna. Cenné papíry výrobce proticovidové vakcíny Spikevax během jednoho dne připsaly 17,10...

Výběr článků

Načítám