Hlavní obsah

ČEZ zvýšil v prvním kvartále zisk, epidemie se ho zatím nedotkla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetické společnosti ČEZ stoupl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 43 procent na 14,2 miliardy korun. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) vzrostl o 22 procent na 25,9 miliardy korun. Výrazné zvýšení zisku bylo způsobeno hlavně růstem cen elektřiny na velkoobchodních trzích v Německu a dodatečnými zisky z obchodování s komoditami. ČEZ o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Pandemie nového koronaviru má na ČEZ pouze omezený dopad a ovlivní její hospodaření až ve druhém a třetím čtvrtletí. "Předpokládáme, že pandemie covid-19 ovlivní Skupinu ČEZ pouze dočasně a v omezené míře," uvedl generální ředitel společnosti Daniel Beneš.

Provozní výnosy Skupiny ČEZ v prvním čtvrtletí meziročně vzrostly o 5,2 miliardy korun na 57 miliard Kč.

Evropa končí s uhlím, Česko nespěchá

Ekonomika

Výroba elektřiny z tradičních zdrojů za první tři měsíce letošního roku meziročně klesla o pět procent. Produkce elektřiny ve zdrojích z oblasti nové energetiky stoupla o osm procent, a to zejména zejména díky lepším povětrnostním podmínkám v Německu i Rumunsku.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem firmy je stát, který drží přes ministerstvo financí 70 procent akcií.

Reklama

Výběr článků

Načítám