Hlavní obsah

ČEZ žaluje Rakousko kvůli Temelínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Energetická spolčenost ČEZ podala před 14 dny u Okresního soudu v Českých Budějovicích žalobu proti spolkové zemi Horní Rakousko. Chce se tak bránit útokům proti Jaderné elektrárně Temelín. Zároveň požaduje, aby soud nařídil Hornímu Rakousku přestat se soudními spory.

Článek

"Z naší strany jde o ochranu majetku našich akcionářů. Rozhodně tím krokem nechceme jitřit vzájemné vztahy, ale naopak chceme se dovolat práva," sdělil Právu mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Horní Rakousko podle něho podniká bezdůvodné útoky proti Temelínu a cestou žalob se dlouhodobě domáhá zastavení provozu elektrárny.

"Vycházíme z toho, že jaderná elektrárna v Temelíně byla postavena a je provozována v souladu s českým právem i mezinárodními závazky," uvedl Kříž.

V roce 2006 Horní Rakousko podle něho doplnilo původní žalobu, stěžující si na údajné imise ionizujícího záření na jeho pozemky, požadavkem přebudování elektrárny Temelín na elektrárnu plynovou či úplné zastavení jejího provozu.

Chystá se stížnost u Evropské komise

"K obraně jsme přistoupili i proto, že přes rozhodnutí Evropského soudního dvora, že rakouské soudy nejsou příslušné toto projednávat, rozhodl rakouský Nejvyšší soud opačně," dodal Kříž. ČEZ zvažuje kvůli tomuto rozhodnutí i stížnost u Evropské komise.

ČEZ chce mít podle něho právní jistotu, že zákony skutečně platí, a pokud má všechna zákonná povolení na provoz zařízení, pak je toto nezpochybnitelné.

Každý má podle Kříže právo se obracet na soudy kvůli sousedským sporům, ale toto právo je omezeno v případě, kdy soused na svém pozemku provozuje zařízení, které je úředně povolené. "V takovém případě musí dotčený soused počkat až do doby, kdy mu vznikne nějaká škoda, a nemůže se ničeho domáhat preventivně. To platí jak v rakouském, tak i v českém právu. Hornímu Rakousku žádná škoda nenastala a preventivní žaloba nemá opodstatnění," prohlásil Kříž.

Podle Rakušanů žaloba nemá právní základ

Zástupci Horních Rakous si myslí, že žaloba energetické společnosti ČEZ nemá zřejmě právní základ. Podle hornorakouského pověřence Radka Pavlovce ale nebude možné obhájit místní příslušnost budějovického soudu.

"Silné rozpaky vzbuzuje také samotný cíl žaloby, tedy zabránit zemi Horní Rakousy podávat žaloby proti bezpečnostním nedostatkům Jaderné elektrárny Temelín," sdělil Pavlovec.

Zmínil, že hornorakouští představitelé podali v Rakousku proti firmě ČEZ dosud pouze jednu žalobu v roce 2001. O její opodstatněnosti může podle něho rozhodnout jedině nezávislý soud. Podstatou žaloby je podle něj "odstranění závažných bezpečnostních nedostatků elektrárny Temelín, které jsou také předmětem dohody z Melku". První věcné jednání lze očekávat v následujících týdnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám