Hlavní obsah

ČEZ vydělal o polovinu víc

Novinky, tov
Aktualizováno

Energetická společnost ČEZ vydělala letos za první tři čtvrtletí 13,6 miliardy korun, meziročně o 49 procent více. Tržby stouply na 148,1 miliardy. Lepším výsledkům pomohl hlavně růst cen elektřiny, informovala v úterý firma.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za nárůstem čistého zisku stál podle ČEZ zejména růst prodejních cen vyrobené elektřiny v Česku a vyšší zisk z obchodování s komoditami. Firma vedle elektřiny obchoduje také s plynem.

„Dosavadní hospodářské výsledky v letošním roce naplňují naše očekávání obratu trendu minulých let a výrazného meziročního růstu zisku. Na úrovni celého roku 2019 držíme ambici dosáhnout provozního zisku ve výši 58 miliard korun, a to navzdory negativnímu dopadu soudního sporu se SŽDC ve výši 1,3 miliardy korun,” uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Čistý zisk firma letos čeká ve výši 17 až 18 miliard korun.

„Provozní výnosy Skupiny ČEZ dosáhly 148,1 miliardy, meziročně tak vzrostly o 16,3 miliardy. Výroba elektřiny z tradičních zdrojů dosáhla 45,1 terawatthodiny (TWh) a meziročně se zvýšila o dvě procenta. Díky vysoce příznivým tržním podmínkám vzrostla o 80 procent výroba v paroplynové elektrárně Počerady,“ dodal finanční ředitel Martin Novák.

Temelín kvůli chvějící se turbíně odpojil jeden blok

Ekonomika

Výroba elektřiny ve zdrojích nové energetiky dosáhla 1,6 TWh a meziročně stoupla o 16 procent.

Výsledky za samotné třetí čtvrtletí ovlivnilo rozhodnutí odvolacího soudu ve sporu se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC), na jehož základě společnost ČEZ Prodej uhradila nyní částku 1,3 miliardy. Dlouholetý spor souvisí s neodebráním elektřiny SŽDC v roce 2010. Proti rozsudku připravuje ČEZ dovolání k Nejvyššímu soudu ČR.

ČEZ je největší česká energetická firma. Většinovým akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí 70 procent akcií.

Reklama

Související články

ČEZ mezi 500 top zaměstnavateli světa

V prestižním žebříčku společnosti Forbes Nejlepší zaměstnavatelé světa obsadil ČEZ z dvoutisícovky globálních společností 260. příčku. Hodnocení dominovaly...

Výběr článků

Načítám