Hlavní obsah

ČEZ vydělal 13,6 miliardy korun, stejně jako loni

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ za tři čtvrtletí letošního roku dosáhl stejně jako loni za stejné období 13,6 miliardy korun. Tržby ČEZ meziročně stouply zhruba o pět procent na 155,5 miliardy. Prodeje elektřiny, plynu i tepla skupině meziročně klesly. Vyplývá to z údajů, které firma zveřejnila v úterý.

Foto: Archiv, Právo

Finanční ředitel ČEZ Martin Novák

Článek

Podle společnosti je však pro dividendovou politiku relevantní, že po očištění o mimořádné nepeněžní vlivy čistý zisk meziročně vzrostl o 27 procent na 18,7 miliardy korun.

Čistý zisk ve čtvrtém čtvrtletí bude podle finančního ředitele společnosti Martina Nováka zatížen opravnými položkami kvůli prodeji rumunských aktiv ČEZ. Prodejem podle něj ČEZ získá peníze na snížení dluhu, rozvoj a vyšší dividendu pro akcionáře.

Aktuální odhad negativního dopadu pandemie covid-19 na celoroční hospodaření činí přibližně tři miliardy korun.

Prodej elektřiny koncovým zákazníkům se snížil o šest procent na 24,3 TWh. Prodej plynu koncovým zákazníkům klesl o sedm procent na 6,2 TWh. Také prodej tepla poklesl, a to o tři procenta na 15 700 terajoulů (TJ).

ČEZ prodala většinu rumunský aktiv londýnské společnosti MIRA

Ekonomika

Výroba elektřiny skupině ČEZ za tři čtvrtletí tohoto roku klesla o šest procent na 42,4 terawatthodin (TWh) u tradičních zdrojů, které se na celkové výrobě elektřiny podílejí z naprosté většiny. Důvodem poklesu byly podle skupiny zejména růst cen emisních povolenek, pokles cen elektřiny vlivem pandemie nemoci covid-19 a načasování odstávek výrobních zdrojů.

K meziročnímu snížení výroby přispěl také útlum dosluhujících uhelných elektráren, zejména uzavření elektrárny Prunéřov 1. Meziročně o 28 procent na 10,7 milionu tun poklesla také těžba uhlí.

„Letošní očekávaná čistá ziskovost na úrovni 23 miliard korun indikuje – při realizaci obdobného výplatního poměru jako v letošním roce – běžnou dividendu vyplacenou v roce 2021 v rozmezí 41 až 42 korun na akcii,” uvedl analytik Fio banky Jan Raška. Z loňského zisku vyplatil letos ČEZ akcionářům dividendu 34 korun za akcii před zdaněním.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem firmy je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. Počet zaměstnanců skupiny ČEZ činil ke konci třetího čtvrtletí letošního roku zhruba 31 900, což bylo meziročně zhruba o jedno procento méně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám