Hlavní obsah

ČEZ připouští zapojení bulharského státu do prodeje tamní pobočky

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Největší česká energetická firma ČEZ prověří možnost vstupu bulharského státu do prodeje svých bulharských aktiv společnosti Inercom. Po jednáních ČEZ a Inercomu v Praze to v pátek řekla mluvčí ČEZ Alice Horáková. Podle zdrojů se jedná o obchod za zhruba osm miliard korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Distributorovi elektrické energie ČEZ hrozí v Bulharsku odebrání licence.

Článek

Jednání mezi společnostmi ČEZ a Inercom probíhala od úterý do pátku v Praze. Hlavním tématem byla příprava podkladů pro schválení transakce bulharským antimonopolním úřadem. V rámci jednání se zástupci společnosti Inercom ptali na možnost vstupu bulharského státu do transakce.

„Přestože v průběhu prodejního procesu, který běžel celý loňský rok, bulharská vláda o koupi prodávaných aktiv neprojevila oficiálně zájem, vyjde ČEZ svému obchodnímu partnerovi vstříc a tuto možnost prověří,” uvedla mluvčí.

„Vzhledem k některým omezením, vyplývajícím zejména z uzavřené smlouvy o prodeji bulharských aktiv, se společnosti ČEZ a Inercom dohodly, že obě strany zpracují komplexní analýzy všech variant a dopadů případného vstupu bulharského státu do transakce. V následujících týdnech pak budou jednání pokračovat,” dodala Horáková.

Protesty před úřadem vlády

ČEZ prodejní cenu zatím nezveřejnil, podle zdrojů bulharského listu Kapital a agentury Reuters má jít o částku okolo osmi miliard korun. V Bulharsku se objevily pochybnosti, zda relativně malá firma jako Inercom bude schopna financovat provoz rozsáhlých aktiv, která od ČEZ získá. Nákup by musela řešit z větší části pomocí úvěrů.

V Bulharsku tento týden před úřadem vlády protestovaly stovky lidí. Ceny elektřiny jsou v Bulharsku politicky citlivé téma, v roce 2013 po demonstracích kvůli údajně předraženým fakturám za elektřinu odstoupila vláda.

Inercom má podle ČEZ na zaplacení devět měsíců. Pokud by nezaplatila, do hry vstoupí druhý v pořadí v tendru, velká indická energetická společnost India Power. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám