Hlavní obsah

ČEZ odmítá sedmimiliónovou pokutu od Bulharska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofie
Aktualizováno

Bulharský úřad pro regulaci udělil české elektrárenské společnosti ČEZ pokutu ve výši půl miliónů bulharských levů, tedy v přepočtu až zhruba sedm miliónů korun. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž tak úřad reagoval na neschopnost ČEZu zavést měsíční vyúčtování. ČEZ se však brání, že nařízení je zavazovalo provést opatření do konce června.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Státní komise pro regulaci energetických a vodních zdrojů loni rozhodla, že ČEZ musí přestat do konce března vystavovat pouze tříměsíční vyúčtování, protože poškozovaly zájmy zákazníků, a zavést vyúčtování měsíční. ČEZ však požadavkům dosud nevyhověl, a proto mu udělil úřad pokutu.

Regulační úřad však údajně prodloužil konečnou lhůtu do letošního června. Proto také vedení ČEZu rozhodnutí o pokutě  překvapilo. "Nerozumíme dnešnímu rozhodnutí, požádáme regulátora o jednání, na kterém požádáme o vysvětlení situace," řekla mluvčí společnosti Eva Nováková.

ČEZu nehrozí pokuta od Bulharska poprvé. V prosinci bulharský dozorčí úřad pro ochranu volné soutěže vyměřil společnosti více než dvojnásobnou pokutu v hodnotě bezmála 15 a půl miliónů korun kvůli údajnému zneužívání dominantního postavení na místním trhu s elektřinou. Důvodem byla opět především právě tříměsíční vyúčtování.

ČEZ

Společnost je největším výrobce elektřiny a tepla v Česku.

Provozuje elektrárny o celkovém výkonu 14 300 MW. Má asi sedm miliónů zákazníků.

Kromě Česka působí v deseti zemích střední a východní Evropy, např v Polsku, Bulharsku, Rumunsku nebo Srbsku.

ČEZ zásobuje energií přes dva milióny domácností a firem na západě Bulharska včetně hlavního města Sofie.

Reklama

Výběr článků

Načítám