Hlavní obsah

ČEZ navrhuje dividendu 40 korun na akcii

– Praha • Aktualizováno

Představenstvo energetického společnosti ČEZ navrhlo vyplacení hrubé dividendy z loňského zisku energetické společnosti ve výši 40 korun na akcii. Výši dividend oznámila v pondělí také Česká spořitelna (ČS). Ta vyplatí 50 korun na akcii.

Foto: Petr Horník, Právo

Budova pražského ústředí společnosti ČEZ

Článek

O hodnotě dividend ČEZ informovala společnost v tiskové zprávě. V případě, že návrh představenstva projde, získá stát coby majoritní vlastník společnosti 15 miliard korun. Návrh ale ještě musí schválit valná hromada společnosti.

Na výplaty dividendy vyhradil ČEZ 21,5 miliardy korun. Částka představuje 53,6 procenta z konsolidovaného zisku po zdanění. Návrh je tak v souladu s firemní dividendovou politikou, která udává rozmezí výplat 50 až 60 procent čistého konsolidovaného zisku bez vlivu mimořádných příjmů, uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Česká spořitelna vyplatí 50 korun na akcii

Česká spořitelna informovala v pondělí o tom, že vyplatí z loňského čistého zisku po zdanění, který dosáhl výše téměř 15,6 miliardy korun, dividendu 50 korun na akcii. V letech 2009 až 2011 přitom činila dividenda 30 korun.

Celkově ČS na dividendách z loňského zisku vyplatí 7,6 miliardy korun. V předchozích letech se jednalo o 4,56 miliardy korun.

Zbytek zisku, který nebude vyplacen na dividendách, Česká spořitelna převede do nerozděleného zisku a posílí tak vlastní kapitál.

Jak dále informovala ČS, došlo i k částečnému obměnění složení dozorčí rady.

Drtivou většinu akcií, 98 procent, České spořitelny kontroluje rakouská skupina Erste Bank. Dalších 1,57 procenta představují prioritní akcie držené převážně městy a 0,44 procenta vlastní jiní drobní podílníci. ČS je největší tuzemskou bankou podle počtu klientů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám