Hlavní obsah

ČEZ klesl zisk o 40 procent. I kvůli teplé zimě

• Aktualizováno

Energetické skupině ČEZ v letošním prvním pololetí klesl čistý zisk meziročně o 40 procent na 17,2 miliardy korun. Tržby skupiny se snížily o desetinu na 101,7 miliardy korun. ČEZ to v úterý oznámil na svých internetových stránkách.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Firma pokles zdůvodňuje snížením velkoobchodních cen elektřiny a mimořádně teplou zimou.

Provozní výsledek před odpisy EBITDA klesl v prvním pololetí o 19 procent na 39,9 miliardy korun. Za celý rok ho skupina ČEZ nadále očekává na úrovni 70,5 miliardy korun. Celoroční čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy firma předpokládá ve výši 29 miliard korun. Podle dřívější metodiky čekala čistý zisk 27,5 miliardy korun bez zahrnutí opravných položek k dlouhodobému majetku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Pracujeme na komplexním snižování nákladů. Již letos šetříme stálé provozní náklady a eliminujeme tím negativní vliv externích faktorů na celoroční výhled," řekl k výsledkům generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Skupina snížila své zadlužení meziročně o 13,6 miliardy korun.

Pokles čistého zisku a tržeb v polovině roku zpomalil. V prvním čtvrtletí se výdělek skupiny ČEZ snížil o 44 procent a tržby meziročně klesly o 11 procent.

Výroba elektřiny firmě za první pololetí meziročně klesla o sedm procent, nejvýrazněji ve vodních elektrárnách. Prodej koncovým zákazníkům se snížil o šest procent.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Reklama

Výběr článků

Načítám