Hlavní obsah

ČEZ k videu nácviku střelby a pyrotechniky: musíme být připraveni na extrémní situace

Právo, Novinky, Jiří Ovčáček, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Záběry z cvičení zaměstnanců elektrárenské společnosti ČEZ zveřejnila v úterý na tiskové konferenci strana Suverenita, kterou vede Jana Bobošíková. Ta označila snímky z cvičení za znepokojující. Mluvčí ČEZu k tomu uvedl, že zaměstnanci zvláštního útvaru energetického giganta mají být připraveni i na extrémní situace.

Článek

Záběry mimo jiné zachycují výcvik ve střelbě či bojových uměních, slaňování či splutí řeky na raftu v noci. „Jsou to oficiální záběry ze soudního spisu,“ prozradila Bobošíková s tím, že záběry, které zabavil v rámci vyšetřování policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ),  podle ní získal Jan Rytíř. Ten právně zastupuje lidi, kteří se stali terčem vymahačů ČEZ. Rytíř je také volebním lídrem Suverenity v Olomouckém kraji.

Zvláštní útvar ČEZ, který nese označení ČEZ Měření  firma nasazuje na případy nelegálního odběru elektrické energie.

"Zabývá se odhalováním krádeží elektřiny. Chrání tím zájmy všech odběratelů elektřiny v České republice, protože ti platí za ukradenou elektřinu," uvedl v tiskové zprávě Martin Pavlíček, tiskový mluvčí ČEZ střední Čechy.

Podle informací ČEZ firma v roce 2008 zjistila 3399 neoprávněných odběrů v celkové hodnotě přes 110 miliónů korun, loni to bylo 3322 černých odběrů za více než 118 miliónů. Celkem v letech 2005 až 2009 bylo zjištěno více než 14 tisíc černých odběrů elektřiny v hodnotě asi 600 miliónů korun.

Bobošíková také oznámila, že záběry předá ještě v úterý ve Sněmovně poslancům. O snímky podle ní projevil zájem nezařazený poslanec Vlastimil Tlustý.

Rytíř uvedl, že od ledna 2007 se na něj v souvislosti s negativními zkušenostmi s vymahači ČEZu obrátilo více než 160 rodin. Všechny klienty zastupuje podle svých slov proto, že byli vydírání, ne proto, že by kradli.

Bobošíková se nechce zastávat neplatičů

Podle Rytíře prováděli zaměstnanci ČEZ razie i s nápisy Policie ČR na oděvu. Nátlak na spotřebitele označil Rytíř za nezákonný. Uvedl, že se obrátil s kauzou i na vedení ČEZ, včetně generálního ředitele Martina Romana, ale odmítli se s ním bavit. Podle Bobošíkové zveřejnění záběrů neznamená, že Suverenita se zastává neplatičů.

„Je minimálně zvláštní, že pan Rytíř, který s námi prohrál několik desítek sporů, přichází s tímto videm právě teď,“ řekl Novinkám  Pavlíček. A k vyšetřování zaměstnanců ČEZ Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu uvedl: "ÚOOZ před 15 měsíci na základě trestního oznámení JUDr. Jana Rytíře pro podezření z vydírání zadržel a vyslýchal zaměstnance ČEZ. Někteří byli již zproštěni všech podezření a výsledky vyšetřování nepotvrzují, že by se kdokoli z ostatních obviněných zaměstnanců dopustil vydírání. Nepotvrdilo se ani podezření, že by pracovníci ČEZ používali části policejních uniforem. Muž s nápisem Policie na zádech na jednom ze záběrů byl totiž skutečný příslušník Policie ČR, se kterou ČEZ Měření spolupracuje při odhalování krádeží elektřiny."

Policie: vyšetřování zaměstanců ČEZ brzy skončí

Policie se nechce k videonahrávkám a informacím o ozbrojených cvičeních pracovníků ČEZu vůbec vyjadřovat. Nicméně mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták Právu sdělil, že vyšetřování několika desítek obviněných lidí z této energetické společnosti bude brzy končit.

„Blížíme se do finále, obviněné nyní seznamujeme s vyšetřovacím spisem a až s tím skončíme, což vzhledem k takovému počtu obviněných nějakou dobu potrvá, tak věc budeme předávat státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby,“ uvedl Hanták s tím, že u všech dvaatřiceti obviněných zatím platí stejné skutky jako na počátku vyšetřování. Hrozí jim tedy až dvanáctileté vězení za vydírání.

Hanták však odmítl potvrdit, že by policie měla k dispozici zmíněné nahrávky ze cvičení zaměstnanců ČEZu. „Nebudu v tuto chvíli rozhodně upřesňovat, jestli nějaký obrazový materiál je součástí našeho spisu, obzvlášť teď, kdy spis studují obvinění,“ podotkl Hanták, který sám prý žádné podobné materiály neviděl.

ČEZ: Naši lidé jsou napadáni

Podle Pavlíčka je výcvik záměrně extrémní, protože vymahači se setkávají s fyzickým i psychickým násilím, proto by měli být na takové situace připraveni.

Zaměstnanci podel Pavlíčka přicházejí často do styku s násilím a to nejen při odhalování krádeží elektřiny, ale i při spolupráci s policií při odhalování nelegálních pěstíren marihuany a vyvařoven pervitinu.  „Při tom se dostávají do kontaktu s organizovaným zločinem a opakovaně jsou verbálně i fyzicky napadáni, někdy i osobami pod vlivem drog. Museli čelit desítkám napadení poštvanými psy i hrozbám střelnou zbraní. Pro tuto práci proto musí být odpovídajícím způsobem připraveni,“ dodal Pavlíček.

Smrt v Poděbradech

Součástí videonahrávky je i tragický případ z roku  2005 z Poděbrad. Na videu je část návštěvy specializovaného útvaru ČEZ u muže, který podle společnosti nelegálně odebral elektřinu za půl miliónu korun.

Během návštěvy pracovníků ČEZ byl nalezen mrtev ve své autodílně, přičmež pistole ležela u jeho těla. Pozůstalí viní ze smrti muže pracovníky ČEZu, který měli na něj vyvíjet nátlak. Podle ČEZ byl muž soudní znalec v oboru elektřiny a zřejmě se bál ostudy z odhalení nelegálního odběru.

Video nezachycuje celou návštěvu, pouze závěr, kdy členové ČEZ Měření hovoří s manželkou zemřelého a říkají jí, že muž před nimi utekl a žádají ji, aby mu domluvila. Společně ho nalézají mrtvého v dílně.

"Velice litujeme této tragedie, nevíme však jaké všechny motivy ho vedly k tomu, že si sáhl na život. Policie případ vyšetřila a vyloučila cizí zavinění," uvedl k případu Pavlíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám