Hlavní obsah

Cestovní kanceláře řeší kvůli změně zákona více reklamací

Právo, lav

Do roku 2013 zaznamenávaly cestovní kanceláře přibližně 0,5 procenta stížností a reklamací z objemu prodaných zájezdů. Letos evidují jejich výrazný růst, odhadovaný už počátkem srpna na 0,8 procenta a nepochybně poroste.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Lidé si stěžují na leccos, třeba, že vlny v moři byly velké.

Článek

Za tímto úkazem je nový občanský zákoník. Ten zavádí novinku, která existuje i v jiných zemích EU, a to „odpovědnost pořadatele zájezdu za újmu při narušení dovolené, zejména byl-li zájezd zmařen nebo podstatně zkrácen“.

Podle zjištění Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) je zhruba 90 procent podaných reklamací neoprávněných, někdy úsměvných, ale také lživých a agresivních.

V podílu oprávněných reklamací, u nichž cestovky přiznávají odškodnění, se nejčastěji objevují stížnosti na ubytování, zpravidla vinou pochybení hotelu (opomene připravit objednaný pokoj s výhledem na moře, případně pokoj typu rodinný či „suite“ apod.).

Podle sdělení AČCKA zaznamenávají cestovky stoupající agresivitu zákazníků. Poukazují na to jak delegáti CK v místě pobytu, tak také pracovníci hotelových recepcí (slovní napadání, hysterické scény, ke kterým hotely chtějí volat místní policii apod.).

Stížnosti na hluk

Častěji se objevují stížnosti na prostředí v hotelu, na nepořádek, rušení nočního klidu a na další zlořády, pokud je ve stejném hotelu ubytováno větší množství ruskojazyčných zákazníků.

Zákazníci si rovněž často stěžují na nedostatečnou pestrost a kvalitu stravy v rámci programu all inclusive (např. reklamace smažených hranolků k večeři, které klientům nechutnaly).

Delegát není asistent

Zákazníci CK ve svých reklamacích často zmiňují nespokojenost se službami delegáta, která však v některých případech vychází z neinformovanosti o náplni jeho práce, představují si, že by měl být jejich osobním asistentem.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Mezi nejkurióznější patří reklamace, v nichž si zákazníci stěžovali na příliš velké vlny v moři či na nekvalitní písek na pláži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám