Hlavní obsah

Českým kempům loni výrazně ubyli hosté

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Loni přespalo v tuzemských kempech 820 000 hostů, což znamená meziroční pokles o 12 % a zároveň druhý nejhorší výsledek za posledních 10 let. Uvedla to Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) s tím, že hůře dopadl už jen rok 2002. Zatím nejvyšší vytíženosti dosáhly české kempy v roce 2004, kdy v nich přespalo 1,3 miliónu turistů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Z loňského počtu bylo 711 000 českých turistů, což představuje meziroční pokles o 10 %, a 111 000 zahraničních turistů, tedy o 28 % méně oproti roku 2009.

Nejčastějšími zahraničními návštěvníky v českých kempech byli loni Nizozemci (26 000 osob), Poláci (9000) a Slováci (7000). Kvůli poklesu zájmu klesl také počet domácích kempů. Zatímco v roce 2007 bylo v Česku celkem 516 kempů, tak v současnosti je to podle posledních údajů 485 kempů.

Co se týče počtu kempů, tak z celkového počtu 485 kempů se jich nejvíce nachází v Jihočeském kraji (včetně Šumavy), kde je celkem 142 kempů. Následuje Středočeský kraj (55 kempů) a Jihomoravský kraj (45 kempů). V Praze je v současnosti 21 kempů.

Investice je nutností

„Češi z důvodu stoupající životní úrovně a zvyšujících se průměrných příjmů již mají zájem o kvalitnější služby, takže jim kempy přestávají vyhovovat,“ sdělil Tomio Okamura, viceprezident a mluvčí AČCKA. Podle něj je nutné, aby majitelé investovali a změnili kempy na atraktivní alternativní ubytování s doprovodnými službami, jako jsou například dětské atrakce, kulturní programy či restaurace. Důležité je i lepší sociální a hygienické zázemí.

Vloni se ve všech českých ubytovacích zařízeních dohromady, včetně hotelů a penzionů, ubytovalo celkem 5,87 miliónu českých turistů. „To znamená, že 12 procent ubytování v tuzemsku realizují stále Češi v kempech, a ty jsou tak i přes výrazný pokles zájmu stále relativně významnou součástí českých dovolených,“ dodal Okamura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám